Printen

Zutphen parkeert in houten pakhuis

Zutphen, 23 maart 2017 12:35 | Door de redactie

In Zutphen is een bijzondere P+R-parkeergarage opgeleverd: een houten pakhuis. De gevels zijn van SafeWood Select van Foreco.

Het nieuwe gebouw ligt vlak naast het treinstation. Het ontwerp maakte MoederscheimMoonen Architects in opdracht van NS Stations en in samenwerking met Aan de Stegge Twello en dochteronderneming Contintental Car Parks. Er zijn 375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor ruim 600 fietsen.

Historische pakhuizen
De parkeergarage is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een nieuw woon- en werkgebied. Voorheen was dit industrieterrein. Het ontwerp van de parkeergarage refereert aan de historische pakhuizen en de oude industrieën op dit voormalig industriegebied. Zowel vorm als materiaal verwijst hiernaar.

Wokkelvormige hellingbanen
De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor en hebben in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. De andere kopgevel refereert met zijn gevellijn en houten luiken aan de pakhuizen.

In vuur en vlam
Het gebouw wordt opgetild door speels geplaatste gegalvaniseerde kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek en de dichtbijgelegen Oude IJsselbrug. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen, 24 kilometer aan SafeWood Select grenen van Foreco. De lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd. Tevens zijn er rode stalen strippen ingebracht. In de avonduren zet ledverlichting tussen de lamellen de parkeergarage in vuur en vlam.
De garage is zo ontworpen dat hij in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden met een extra laag.