Western red cedar voor recreatiewoning

Capelle aan den IJssel, 31 augustus 2015 09:33 | Door de redactie

In het landelijk gebied ten noorden van Utrecht is een recreatiewoning in hout geconstrueerd. Het huisje is een ontwerp van Zecc Architecten en interieurarchitect Roel van Norel.

Het architectenbureau in Utrecht heeft het basisconcept ontworpen, waarna de interieurarchitect het plan tot op het kleinste detail heeft doorontwikkeld en grotendeels zelf heeft gebouwd.

Gevelbekleding
Het tuinhuis is in de plaats gekomen van een vakantiehuisje, waarvan de fundering is hergebruikt. De bestaande contouren vormden het uitgangspunt. Het archetypische huisje is ogenschijnlijk eenvoudig: een zadeldak van natuursteen leien, een schoorsteen en gevelbekleding van western red cedar. De constructie bestaat uit vier houten spanten met een sporenkap. Door het materiaalgebruik voegt het zich naadloos in het landschap.

Asymmetrisch
Het huisje is asymmetrisch van opzet. Door de leibedekking door te zetten in het verticale gevelvlak, is het aan één zijde geheel gesloten. De andere kant opent zich naar het groen. Deze kant is voorzien van beweegbare luiken, zodat lichtinval en zicht kunnen worden geregisseerd. De horizontale latten van de luiken lopen over in de gevelbekleding, waardoor het huisje met dichte luiken een gesloten karakter krijgt. De voorkant is transparant en voorzien van een stalen pui.

Wand van eiken
Het voorste gedeelte wordt gebruikt als keuken annex woon-/eetkamer en in het achterste gedeelte wordt geslapen. Boven het slaapgedeelte is een kleine insteekvloer gemaakt. Aan de dichte, lange zijde van het huis zijn alle voorzieningen geïntegreerd in een wand van eiken: de keuken, een houtkachel, alle installaties, een toiletruimte, de douche, een wastafel en verschillende kasten. Zelfs de plint van de keuken is uitgevoerd als lade. Iedere vierkante centimeter van dit huisje is benut en doordacht.