Duitse stal wordt bibliotheek

Kressbronn am Bodensee (Duitsland), 14 februari 2019 17:20 | Nathan Strik

In de Duitse gemeente Kressbronn am Bodensee is een oude schuur omgetoverd tot bibliotheek. Een mooi huwelijk tussen oud en nieuw.

In 1923 werd de H11 stal gebouwd voor agrarische doeleinden. In 2009 kwam het gebouw in handen van de gemeente Kressbronn am Bodensee, die besloot het te verbouwen tot bibliotheek.

Karakter

Steimle Architekten, het bureau verantwoordelijk voor het ontwerp, wilde het karakter van het bestaande gebouw behouden. Het concept van het bedrijf uit Stuttgart was dan ook om het in zo min mogelijk stappen in een modern en open huis te veranderen.

De architecten behielden het vertrouwde beeld met het puntdak, terwijl er tegelijkertijd een modern tintje gegeven werd doormiddel van de gebruikte materialen en grote openingen op de begane grond.

Op de begane grond is een nieuwe basis gemaakt van isolerend beton, wat voor een stevige indruk moet zorgen. De brede ramen doorbreken de massieve basis en laten veel licht binnen. Op de verdieping is een verfijnde houten structuur toegepast met slanke lamellen die zorgen dat het licht in de leeszaal erg diffuus blijft.

Heden en verleden

De betonnen kern van het gebouw vormt een mooi moderne tegenhanger voor de houten constructie en geeft de bibliotheek een hedendaagse uitstraling. Zo komen heden en verleden op harmonieuze wijze samen.

De bibliotheek van Kressbronn am Bodensee heeft een bruto vloeroppervlak van 860m2 en is sinds oktober 2018 voor publiek geopend.

(Foto’s: Brigida González)