Accoya voor langste houten brug in Noorwegen

Apeldoorn, 20 februari 2017 11:18 | Door de redactie

Voor de langste brug in Noorwegen is gekozen voor het houtproduct Accoya. Het wandelpad is 850 meter lang en ligt bij Hafrsfjord.

Het project is genaamd Stavanger-Promenade, waarvoor de Stavangerregio in 2011 opdracht had gegeven. Het bestaat uit twee bruggen, waarvan er één 45 meter lang is en de andere 30 meter. Hij verbindt de aangrenzende kustdorpen binnen dit gebied van Håhammaren. 

Zwevende brug 
De fundamenten voor de brug zijn verankerd in de zeebodem. Het loopvlak is 45 meter lang en bekleed met een geometrisch patroon van Accoya delen. De geïntegreerde bank is eveneens uitgevoerd in Accoya. Het architectenteam van Multiconsult Noorwegen ontwierp de brug zo dat hij als het zware zweeft rond de bergen. De brug is maar aan één kant bevestigd aan de berg en aan de andere kant is er een minimale verbinding gemaakt met de rotswand en de zeebodem.

Extreem klimaat
Woodlink leverde het Accoya dat nodig was voor de Håhammaren-brug, de grootste brug van de Stavanger-Promenade. Het klimaat rond de rotswanden is zeer extreem en het oceaanwater slaat vaak hoog over de wandelbrug. Daarom is gekozen voor Accoya, dat duurzaam is en een hoge antislipwaarde heeft. Daarnaast heeft het bewezen bestand te zijn tegen houtrot en trekt het minder snel krom dan andere houtsoorten.