Gebogen loopbrug met houten lattenbekleding

Parijs , 29 juni 2016 13:17 | Door de redactie

Een bijna 100 meter lange loopbrug boven de Boulevard Périphérique verbindt Parijs en Aubervilliers voor voetgangers en fietsers. Deze Claude Bernard Overpass is bekleed met eiken lattenbekleding.

De gebogen constructie oogt als een simpele penseelstreek en biedt een ongekend uitzicht over dit deel van de stad. Het ontwerp van het Franse architectenbureau DVVD overbrugt de ringweg tussen het Parc du Millénaire en de Claude Bernard-wijk, een stedelijk gebied in ontwikkeling, het paradepaardje van Parijs. De brug, die vier meter breed is, moet de doorstroming van het verkeer bevorderen.

PEFC-gecertificeerde eiken lattenbekleding
De architecten wilden een sterke visuele verbinding boven de ringweg creëren. De draagconstructie bestaat uit twee driedimensionale stalen bogen die zijn verborgen achter de transparante PEFC-gecertificeerde eiken lattenbekleding. Door de slanke constructie kon er op materiaal worden bespaard, is de ecologische voetafdruk gereduceerd en kon de brug door een kraan worden geplaatst. De brug weegt 270 ton.

Trappen en hellingen
De asymmetrische bogen doorbreken de monotonie van de ringweg. In het midden van de brug, boven de Boulevard Périphérique, zijn de latten langer en staan ze dichter op elkaar. Dit om de voetgangers te beschermen tegen het lawaai en de vervuiling door het verkeer dat zes meter lager onder hen voorbijraast.
De loopbrug is te bereiken via trappen aan weerszijden en via hellingen voor mensen die slecht ter been zijn of een fiets of kinderwagen bij zich hebben.