Houtdok met innovaties voor waterbouw

Rotterdam, 5 november 2015 08:59 | Door de redactie

In de Rotterdam is het Houtdok geopend. TNO, Hogeschool Rotterdam en bedrijven testen daar hoe slimme innovaties de levensduur van hout in de waterbouw kunnen verlengen.

Het Houtdok is een zes bij drie meter groot ponton in de Rotterdamse Dokhaven. Het maakt deel uit van de Aqua Dock-proeftuin, een experimentele test-, demonstratie- en productieomgeving voor drijvend bouwen. Specialisten en publiek kunnen er bovendien kennis maken met de nieuwste vindingen.

Hout voor waterbouw
Hout is uitstekend bruikbaar voor constructies in de waterbouw, maar kan degraderen op plaatsen waar water en lucht elkaar ontmoeten. Het is het meest kwetsbaar op de afscheiding tussen nat en droog en de TNO-innovaties bieden juist daar bescherming.

Biobased coatings
Zo voert de ontwateringsplaat water af, dat anders tussen een paal en de gording zou blijven staan. Een mof op de kop van palen kan de kwetsbare kopse kant van het hout tegen vocht beschermen en een speciaal ontworpen krimpkous zorgt dat het hout op de grens tussen water en lucht droog blijft. Daarnaast worden op het Houtdok biobased coatings geproduceerd op basis van hernieuwbare stoffen getest door ze bloot te stellen aan het klimaat op het water.

Duurzaam geproduceerd
In de toekomst gaan TNO, de deelnemende bedrijven en de Hogeschool Rotterdam op het Houtdok ook andere vernieuwende oplossingen beproeven en de resultaten tonen aan specialisten en het brede publiek. Er staan onder andere tests op het programma over het gebruik van duurzaam geproduceerde houtsoorten.