Ecokwaliteitscoatings gaan toekomst ophalen

Deventer, 23 januari 2017 13:01 | Hans de Groot

Als je erbij stilstaat, wordt er ongelooflijk veel geschilderd, geverfd, gelakt, gevernist en gebeitst.

Niet alleen bewijst dit hoe ongelooflijk kwetsbaar materialen zijn, maar ook hoe gespitst mensen zijn op de esthetiek en stemmingsfactor van hun omgeving: kleur is fleur en humeur. En nu, ecokwaliteitscoatings gaan steeds meer onze toekomst ophalen.

Circulaire of biobased economie
Het gaat dus om bescherming en beleving. Verven of lakken zijn er in vele soorten. In dit artikel 'Verven en voortvarende vrijheid' uit Het Houtblad 8/2016 ligt de nadruk op professionele bouwverven voor hout. Daarin worden in het kort de ontwikkelingen in de schilderindustrie geschetst, vanaf de natuurlijke grondstoffen. In het huidige tijdsgewricht sluit de kringloop zich weer: we gaan weer terug naar de tijd van natuurlijke bestanddelen in de circulaire of biobased economie die zich aandient.

Biobased coatings
Een belangrijke ontwikkeling is de stap naar biobased coatings op basis van vlas, suikerriet, lijnzaadolie, gemodificeerde natuurlijke oliën, zetmeel (uit aardappelresten) en dergelijke. Ook de verfindustrie moet op zoek naar hernieuwbare grondstoffen, nu de chemische bestanddelen binnen enkele generaties op dianose van eindigheid niet langer voorhanden zullen zijn. Daarbij moet zij aansluiting zoeken bij branches die al verder zijn op dit terrein en het ontginningsstadium al voorbij zijn. 

Partnerschappen
Misschien leidt dit wel tot geheel nieuwe prestaties of functionaliteiten, waarvan het bestaan nu nog niet in de verste verte kan worden bevroed. Wat te denken van zelfherstellende lakken, stofwerende of superafstotende verven en zelfpolijstende coatings? Evident is dat dit alleen tot stand kan komen door partnerschappen met grondstoffenleveranciers en kennisinstellingen.