WAN Award voor Harbin Opera House

Harbin, 17 mei 2016 07:00 | Door de redactie

MAD Architects won een WAN Performing Spaces Award voor het Harbin Opera House. In de nieuwste editie van Het Houtblad is een artikel verschenen over dit zinnenstrelende project in China.

Dat je je visie consequent tot in detail kunt doorvoeren, getuigt van grote klasse. Haast spelenderwijs lukt dat starchitect in spe Ma Yansong van MAD Architects op het Harbin Cultural Island. De realiteit neigt daarbij naar fantasie en de verbeelding zet voet in de werkelijkheid. De tere materialen ijs en hout schuilen samen in het sneeuwlandschap.

Door wind en water gebeeldhouwd
Geheel in overeenstemming met de bergachtige couleur locale lijkt het 56 m hoge Harbin Opera door wind en water te zijn gebeeldhouwd, waarbij de tijd het gereedschap was om, krommend en golvend in stroomlijnen en tegenbewegingen, alles tot vlijmscherpe vloeivormen te slijpen. Maar ook de meanderende slikaanslibsels van de rivier vlieten denkbeeldig in het ontwerp door. Het muziekgebouw toont als een willekeurige verzameling cirkels en ellipsen die in en over elkaar heen schuiven.

Superlatieve ruimtewerkingen
Eigenlijk is alles zowel in als aan het gebouw extreem uitvergroot, zoals ook de natuur daar vaak een handje van heeft in de landschapsverschijnselen die ze creëert. Hier geeft het eerder prachtig theatrale dan vals overdreven impressies, en uiterst blijmakende superlatieve ruimtewerkingen. En dan daal je van het sneeuwduin weer af naar het Grote Plein, waar je vooruit en links opzij tegen een glazen plint aankijkt, waarin de entrees naar het Grote en Kleine Theater zijn opgenomen.

Smachtende warme in ijzigheid
Recht tegenover de hoofdingang verrijst een vloeibare, licht geelbruine houten constructie in de witwandigheid, die de toegangstrappen blijkt te verbergen naar de Grote Zaal en de balkons; erin uitgespaarde, eveneens breedsmalle openingen zijn naar de lobby gekeerd. Het gebruikte Mantsjoerijse essen brengt smachtende warmte in de barre ijzigheid. Om alle rondingen en welvingen te kunnen maken, is het in drie vormen gebruikt: massief hout (7 mm dik), fineer en triplex. De opgang naar auditorium en balkons is een waar avontuur tussendoor dramatisch overgedimensioneerde essenslingeren.

Lees het hele artikel