Accoya brug en grondkering in West-Brabantse Waterlinie geopend

Arnhem, 25 juni 2018 09:09 | Door de redactie

In Bergen op Zoom is de Waterschans geopend. Het oudste vestingwerk van de stad is hersteld. Onderdeel daarvan zijn drie bruggen, waarvan een van Accoya. Ook de honderden meters lange grondkering is daarvan gemaakt.

De Waterschans is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie, een oude verdedigingslinie die haar bijzondere karakter vooral dankt aan de Tachtigjarige Oorlog. De Waterschans
verdedigde de haven van Bergen op Zoom.

20 meter lange brug
Het Waterschansgebied bestaat uit een gracht, een dijk die met 3 meter is verlaagd en er ligt een wandel- en fietspad om het terrein. Over de gracht is onder meer een 20 meter lange brug van Accoya geplaatst. Vier grote gelamineerde Accoya balken zijn in een U-vorm aan elkaar geschroefd waardoor er een massief deel ontstaat. Het geheel is bevestigd op paaltjes met betonnen balkjes. Op hetzelfde terrein is een grondkering gemaakt van Accoya als paal-schot-combinatie.

West-Brabantse Waterlinie
Het gaat niet om het eerste Accoya project in de West-Brabantse Waterlinie. In april 2015 werd op een ander deel de Ravelijnbrug gerealiseerd. Het brugdek werd gemaakt van Accoya. De beide bruggen zijn ontworpen door RO&AD architecten, evenals de Mozesbrug met Accoya wanden en leuningen. Deze brug ligt bij Fort de Roovere.

Hun keuze viel op Accoya omdat het gaat om snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen als grondstof voor het hout. Daarnaast heeft het hout een zeer hoge
vormstabiliteit, ondanks de nabijheid van water en de wisselende temperaturen, en is het hout volgens de architecten goed te lijmen.

waterschans_accoya01

RO&AD architecten hebben inmiddels een gevarieerde portefeuille opgebouwd, maar zich ook ontwikkeld tot de huisarchitecten van de West-Brabantse Waterlinie, met opvallende projecten. Te noemen zijn - let op de omschrijving - de wereldberoemde loopgraafbrug (Mozesbrug) en uitkijktoren annex openluchttheater Pompejus in Halsteren, looppadbrug + taludkiosk in Bergen op Zoom (Ravelijnbrug), Bunkertreppe in De Heen, vogelkijkhut/rustlocatie aan de Roode Weel Steenbergen, twee bank-picknick-trap-kano-vissteigers van 100 m lang op de Blauwe Sluis Steenbergen (de langste picknicktafel van Nederland).