Australië bouwt grootste kantoor in hout

Sydney, 28 juni 2018 10:00 | Door de redactie

In Barangaroo South in Sydney is een groot kantoor van zeven verdiepingen in hout verrezen. Het ontwerp is van architectenbureau Tzannes in opdracht van Lendlease. Het gaat om het eerste grote houten kantoorgebouw in Australië.

International House Sydney heeft een gelamineerd houten constructie. Daarnaast zijn de vloeren, wanden, trappenhuizen en liftschachten zijn van kruislaaghout. Alleen de plint kent een betonconstructie. Het hout is overal zichtbaar. Door de glazen gevels is ook buiten het hout zichtbaar. In het gebouw zit 950 m3 aan gelamineerd hout en ruim 2.000 m3 aan kruislaaghout.

Hernieuwbaar bouwmateriaal
Het architectenbureau Tzannes wilde een duurzaam gebouw ontwerpen in hout, het bouwmateriaal, dat hernieuwbaar is en bovendien goed voor het binnenklimaat. Bovendien zorgt hout voor een kleine CO2-voetafdruk. Het gebouw telt zeven verdiepingen. De eerste twee omvatten een zuilengalerij met kolommen die deels zijn gemaakt van gereclyced hout. De colonnade leidt naar de zuidelijke façade en vormt een verbinding met de Mercantile Walk, een overdekte openbare ruimte voor activiteiten.

Internationale prijs
Het gebouw won vorig jaar de Chicago Athenaeum International Architecture Award. Daarnaast won het prijzen bij de Australian Timber Awards 2017.Op dit moment is International House Sydney het grootste kantoorgebouw in hout. Het filmpje hieronder laat een impressie zien. 
Ondertussen verrijst in Brisbane de houtbouw 25 King met tien verdiepingen, eveneens met Lendlease als opdrachtgever. Wanneer deze hoogbouw klaar is later dit jaar, wordt dit het grootste houten kantoorgebouw van Australië.

Foto's: Ben Guthrie
Tekeningen: Tzannes


International House Sydney from Tzannes on Vimeo.