Eerste Open Source Wood Prize voor Maskerade

Espoo, 1 november 2017 09:19 | Door de redactie

De Nederlandse architect Maarten van der Breggen wint de eerste Open Source Wood Award voor zijn bouwsysteem Maskerade. Bij dit modulair systeem wordt gebruik gemaakt van Kerto LVL, gelamineerd fineerhout.

Metsä Wood riep eerder dit jaar architecten en constructeurs uit de hele wereld op hun innovaties in grootschalige modulaire houtconstructies te delen op het platform Open Source Wood, een vervolg op Plan B. Op die manier wil de houtproducent ervoor zorgen dat houtbouw terrein wint. Daarnaast konden projecten worden ingestuurd die zijn gebouwd met Kerto LVL van Metsä.

Prefab elementen
In Nederland zijn diverse projecten tot stand gekomen met het bouwsysteem van Maskerade. 'Kennis delen via  Open Source Wood is noodzakelijk om te komen tot grootschalige productie van prefab elementen en tot innovatie,' zegt Maarten van der Breggen. 'Alleen door samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat het aantal houten gebouwen toeneemt.'

Het bouwsysteem Maskerade bestaat uit prefab elementen voor vloeren, wanden en gevels. Het systeem versnelt het bouwproces en maakt het duurzaam. In 2005 won Maskerade al de Houtinnovatieprijs; in 2015 was Maarten van der Breggen een van de sprekers op de Houtdag. Het Houtblad schreef een tweedelig artikel over het bouwsysteem (deel 1, deel 2).