EY Centre, 200 George Street in Sydney

Sydney, 4 september 2018 12:48 | Gerard Vos

​In een land waarin de natuur zich geregeld van haar harde kant toont, wil architectenbureau fjmt vooral de menselijke kant van gebouwen laten zien. Het doel is om een warme, sympathieke gebouwen te creëren waarbij duurzame materialen het uitgangspunt vormen zoals bij het EY Centre, 200 George Street in Sydney.

 

De verrezen houthoogbouw toren in Sydney valt in positieve zin op in de voornamelijk grijze betonnen omgeving.

 

Façade

De façade bestaat uit meerdere lagen. Aan de buitenkant zit enkelvoudig low-iron glas. Het glas heeft een hoge lichttransmissie en is hierdoor zeer transparant. In de luchtspouw zijn houten lamellen geplaatst.

 

De lamellen passen zich automatisch aan de stand van de zon aan. Hierdoor verandert het gebouw van aangezicht naarmate de dag vordert. De gevel aan de westkant is in de ochtend open en meer gesloten aan het einde van de dag.

 

Ventilatie

De spouw wordt op natuurlijke wijze geventileerd. Door de door de zon opgewarmde lucht in de spouw is er voor de verwarming aanzienlijk minder energie nodig. Ventilatie vindt plaatst via roosters.

 

EY Centre 2_fjmt_BrettBoardman

  

Zes sterren

De flex werkplekken in het EY Centre krijgen – ook al zijn de lamellen gesloten – veel daglicht. Waar nodig wordt daglicht aangevuld met een geïntegreerd led-systeem.

 

Voor de duurzame maatregelen zoals: het materiaalgebruik, waterrecycling, led-verlichting en een slim gebouwbeheersysteem heeft het gebouw zes groene NABERS sterren gekregen voor ontwerp en realisatie.

 


 Eigenaar:  AMP Capital Wholesale Office Fund; Mirvac Developments
 Ontwikkelaar:   Mirvac Developments
 Locatie:  200 George Street, Sydney NSW 2000 (AUS)
 Ontwerp:

 Francis-Jones Morehen Thorp (fjmt), Sydney

 Bruto vloeroppervlak:  43.935 m2
 Foto's: 

 Foto 1 en 2: Brett Boardman

 Foto 3 Gareth Hayman

 

EY_Centre 3_fjmt_Gareth_Hayman