Houthooghotel Jakarta officieel open

Amsterdam, 3 juli 2018 08:25 | Door de redactie

Op donderdag 28 juni is Hotel Jakarta op Java-eiland in Amsterdam officieel geopend. Het 32 meter hoge hotel met elf verdiepingen heeft een draagconstructie van hout die overal zichtbaar is. Er zijn 200 luxe hotelkamers en suites in het energieneutrale gebouw.

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende innovatieve hotelconcept in.

Met het ontwerp in houthoogbouw doet Nederland mee aan een wereldwijde ontwikkeling. Behalve Hotel Jakarta kent Amsterdam de houten hoogbouwprojecten Patch22 en het in aanbouw zijnde HAUT. Bijzonder aan het houthooghotel is dat het om een utiliteitsgebouw gaat, waarvan er nog maar een enkele in hout is gerealiseerd. 

Gelamineerd hout en kruislaaghout
Hotel Jakarta bestaat uit een constructie van gelamineerde kolommen en liggers op een een betonnen basis. Daarbovenop zijn de hotelkamers gestapeld: prefab modules in kruislaaghout. Het massieve houtbouwsysteem is overal zichtbaar. Bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Hotel Jakarta symboliseert de historische verbondenheid van Amsterdam met de Oost. Juist vanaf Java-eiland vertrokken de handelsschepen daarnaartoe. Op de tweehoge begane grond is een pasar (markt) met (oester)bars, cafés, restaurants, bakkerij, koffiecorner, vergaderfaciliteiten en een wellnesscentrum. Ze liggen rond een subtropische binnentuin die toegankelijk is via een transparante gevel. Daardoor ontstaat een vloeiende verbinding met Java-eiland. Bovenin is een Skybar met schitterend uitzicht over het IJ. Hotel Jakarta is ontworpen als publiek gebouw.

Duurzaam
Het regenwater wordt opgevangen om de binnentuin te besproeien, pv-panelen in de gevel en op het atriumdak vangen zonne-energie op. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt door een warmte- en koudeopslagsysteem. Het hotel is een energieneutraal gebouw dat met een BREAAM Excellent-certificaat een van de duurzame hotelgebouwen van Nederland is.

Rondleiding op Houtdag
In Het Houtblad 5/2018 verschijnt een uitgebreid artikel over Hotel Jakarta. Op deze bijzondere locatie wordt namelijk op 15 november Houtdag 2018 gehouden, Deze dag met sprekers uit binnen- en buitenland heeft als extra onderdeel een rondleiding door Hotel Jakarta onder leiding van gidsen van architect SeARCH, houtproducent Derix Gelijmde Houtconstructies en eigenaar Westcord Hotels. Aarzel niet en meld u aan voor de Houtdag via www.houtblad.nl