Patch22 wint Gouden Piramide 2018

Amsterdam, 1 oktober 2018 12:24 | Door de redactie

Eind september heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de Gouden Piramide uitgereikt aan Lemniskade Projecten voor het woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord.

De trofee werd in ontvangst genomen door de twee partners van Lemniskade: bouwmanager Claus Oussoren en architect Tom Frantzen. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De winnaar ontvangt naast de trofee een geldbedrag van 75.000 euro.

Optimaal flexibel

Met Patch22 (deel 1 en deel 2bewijzen Frantzen en Oussoren dat een hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Patch 22 is niet alleen duurzaam in zijn materiaalgebruik en installaties, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. 

Volgende bewoners kunnen een appartement geheel opnieuw indelen, bijvoorbeeld door de entree, de keuken en het sanitair te verplaatsen. Patch22 is het eerste project van Lemniskade.

Het jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de inventiviteit en het geduld waarmee Frantzen en Oussoren afrekenden met alle belemmeringen die ze ondervonden bij de realisatie van hun ideaal – technisch, juridisch en financieel. De opdrachtgevers bleven trouw aan hun ideeën en wisten ze tot het uiterste door te voeren. 

Dat was mede mogelijk doordat Frantzen de rollen van risicodragend ontwikkelaar en architect combineerde. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “Het project van Lemniskade geeft kracht en geeft energie. Het geeft hoop voor de toekomst. Zeker nu de bouw zich weer opmaakt voor hoge productiecijfers, is aandacht voor deze bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap hard nodig.”

Publicatie

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2018 worden uitvoerig beschreven in het 160 pagina’s tellende boek Stofgoud, kosteloos te verkrijgen via de website van de Gouden Piramide.  

Fotobijschrift

Bouwmanager Claus Oussoren en architect Tom Frantzen. Foto: Valerie Kuypers