Aanbevelingen bouwen met kruislaaghout

Amsterdam, 5 oktober 2017 09:30 |

In Nederland wordt steeds vaker gebouwd met kruislaaghout. Inmiddels kunnen we dus eigenlijk niet meer spreken van een experimentele bouwmethode. Toch is er nog veel onbekendheid en zijn er nog steeds vragen over hoe men verantwoord een prefab kruislaaghouten casco kan bouwen. Wij hebben daarom een lijst met de belangrijkste aanbevelingen van fabrikant Derix voor u opgesteld.

1. Laat je tijdens de offertefase en inkoopgesprekken goed adviseren over de verschillende mogelijkheden, met name over de juiste laagopbouw van de kruislaaghouten elementen (X-lam) en de verschillende mogelijkheden in oppervlaktekwaliteiten. Ook een professionele voorbereiding, engineering en logistiek zijn maatgevend voor succes.

2. Zorg tijdig voor goede uitgangspunten, alvorens te starten met de engineering van het houten casco. Onder meer de peilmaten en posities van openingen van ramen en deuren dienen bekend te zijn. Maar denk vooral vroegtijdig en uitgebreid na over installaties. Laat je tijdig informeren over de productiemogelijkheden van het X-lam en stem dit af op de gebruikerswensen en de mogelijkheden van de installateur.

3. Beoordeel de oppervlaktekwaliteit vooraf in de fabriek, maar ook bij referentieprojecten. Hetzelfde geldt voor cnc-bewerkingen. Denk hierbij aan ronde frezingen bij deur- en raamsparingen, maar ook aan de bewerkingen rondom de elektrafrezingen en onderlinge aansluitingen.

4. Bezuinig niet op een beperkte engineering. Het advies is zoveel mogelijk bewerkingen en werkzaamheden in de fabriek te laten uitvoeren om daarna snel en eenvoudig te kunnen monteren. Zoals het markeren van gaten voor schroeven betekent niet te hoeven zoeken op de bouwplaats. Probeer bijvoorbeeld ook horizontale naden bij wanden zoveel mogelijk te vermijden, dit zijn moeilijke aansluitingen.

5. Bouwen met hout is een way of life. Vestig de aandacht erop dat ruwbouw veelal ook afbouw is. Plaats bijvoorbeeld borden op de bouwplaats die aangeven dat alle houtbouw zichtbaar blijft, zodat alle betrokkenen op de bouwplaats hiervan op de hoogte zijn.

6. Hout neemt vocht op en geeft vocht af. Dit zorgt voor een prettig woonklimaat en heeft diverse andere voordelen. Zorg dat daar ook tijdens de montage rekening mee gehouden wordt, dus neem voldoende tijdelijke maatregelen om weersinvloeden te beperken. Bezuinig hierop vooral niet!

7. Logistiek: zorg voor een goede voorbereiding en vrachtwagenverdeling. Voorkom dat de onderdelen meerdere malen verplaatst of gehesen moeten worden. Laat je vooral adviseren over welke slimme hijsvoorzieningen er toegepast kunnen worden.

8. Zorg voor een duidelijke montagetekening en maak hiervan een zogenoemd stripverhaal dat de montage simpel en gefaseerd weergeeft (Ikea-principe). Kleine tip: merk duidelijk de elementen die gespiegeld gemonteerd kunnen worden. 


Studiedag Moderne houtbouw in Mokum
Op 26 oktober organiseert de Derix Groep in samenwerking met Het Houtblad een studiedag over moderne duurzame houtbouw. U kunt lezingen verwachten van architecten, constructeurs, opdrachtgevers en prefab bouwers over hun ervaringen met kruislaaghout, gelamineerd hout en modulair bouwen. Ook wordt aandacht besteed aan de circulaire economie, een relatief nieuw thema voor bouwend Nederland.
In het middagprogramma laten wij u de praktijk in volle omvang beleven en ervaren tijdens excursies naar twee innovatieve houtbouwprojecten elders in Amsterdam: Hotel Jakarta en Brouwerij De 7 Deugden.

Deze Studiedag biedt u meer dan technische informatie en excursies, gebruik deze dag ook om u te laten inspireren, ervaringen uit te wisselen, te netwerken en vragen te stellen aan experts in moderne houtbouw en circulariteit.
Voor informatie en gratis inschrijving: www.houtblad.nl/modernehoutbouw. De studiedag is inmiddels met 150 deelnemers volgeboekt. Wie zich nog aanmeldt, komt op een wachtlijst te staan. U hoort tijdig of u alsnog aan de dag kunt deelnemen.