Accoya voor gevelbekleding Royal Arena

Kopenhagen, 4 december 2017 09:09 | Door de redactie

De 35.000 vierkante meter grote Royal Arena in Kopenhagen was een van de genomineerden op het World Architecture Festival dit jaar. Het gebouw is een blikvanger door zijn houten façade die nieuwsgierig maakt.

In tegenstelling tot de meeste stadions ligt de Royal Arena midden in een wijk met woningen en bedrijven. ‘Toen we aan het project begonnen, was onze belangrijkste vraag: hoe ontwerpen we de goede buur voor dit gebied,’ zegt oprichter en creatief directeur Kim Herfoth Nielsen van 3XN Architects. Dit architectenbureau werkte bij de Royal Arena samen met HKS Architects en Arup. In het ontwerp staat de mens centraal.

Ronde, houten vinnen
‘Het moest geen enorm betonblok worden, zoals andere stadions dat meestal wel zijn,’ legt Herfort Nielsen uit. Het gebouw kreeg ronde, houten vinnen en een minimalistische Scandinavische expressie.Tussen de lamellen door kan de omgeving een glimp van het spektakel binnen ontwaren en bezoekers kunnen van binnen naar buiten kijken.

Golven
Bezoekers komen de Royal Arena binnen via een brede trap bij de hoofdingang. Bij grote aantallen worden ze verdeeld over vier entrees. Door de golven zijn die entrees gemakkelijk te vinden. Er zijn 15.000 plaatsen bij sportevenementen en 12.500 zit- en staanplaatsen bij culturele evenementen en concerten. De gevelbekledig is van Accoya. Er is 250 kuub van dit houtproduct in het project toegepast.