Acht nominaties Houtarchitectuurprijs

Capelle aan den IJssel, 20 augustus 2014 13:38 | Door de redactie

Voor de Houtarchituurprijs zijn er acht nominaties. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Internationale Houtdag op 7 oktober.

Er waren zestig inzendingen voor de Houtprijs, waarvan 53 meedingen naar de Houtarchitectuurprijs en 7 naar de Houtinnovatieprijs.

Genomineerden
 1. Wegensteunpunt in Assen - 24H-architecture Rotterdam
 2. Early Childhood Center in Wassenaar - Kraaijvanger Amsterdam
 3. Rotterdam Centraal - Team CS: samenwerkingsverband Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West8, ingezonden door Benthem Crouwel Architects Amsterdam
 4. Proyecto Roble in Berkel-Enschot - Équipe voor architectuur en urbanisme Amsterdam
 5. De Karel Doorman in Rotterdam - Ibelings van Tilburg architecten Rotterdam
 6. Wenslauerstraat Huisjes in Amsterdam - M3H architecten Amsterdam
 7. Het Traphuis in Almelo - Onix architecten Groningen
 8. Restauratie/herbouw casco Elleboogkerk in Amersfoort - Verlaan & Bouwstra Architecten Vianen i.s.m. Marx en Steketee Architecten Eindhoven

Esthetische kwaliteiten
De jury beoordeelde de inzendingen op projectniveau, waarbij als uitgangspunt allereerst werd gekeken naar de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de algemene bijdrage van het ontwerp aan het imago hout binnen de architectuur. Daarnaast zijn de inzendingen beoordeeld op vernieuwende aspecten in het ontwerp of andere bijzondere bijdragen aan houtarchitectuur. Het duurzaamheidsgehalte werd beoordeeld in algemene zin, waarbij levensduur, milieubelasting, nauwkeurige detaillering en uitvoering en materiaalselectie per toepassingsgebied zijn meegenomen.

Vier categorieën
De Houtarchitectuurprijs maakt deel uit van de Houtprijs die eens in de twee jaar uitgeschreven wordt door Centrum Hout. De prijs staat open voor die de unieke eigenschappen van hout goed in beeld brengen. Niet de grootte van het project is bepalend, maar de vormgeving en juiste toepassing én detaillering van hout. Het project moet in Nederland gerealiseerd zijn tussen 1 maart 2012 en 1 maart 2014. De Houtarchitectuurprijs kent vier categorieën: utiliteitsbouw, woningbouw, renovatie/restauratie en overige.

Internationale Houtdag
De prijsuitreiking van de Houtprijs is tijdens de Internationale Houtdag op dinsdag 7 oktober in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam. Naast het oordeel van de jury wordt het publiek uitgenodigd een stem uit brengen op hun favoriete ontwerp. Dit kan van woensdag 17 september 2014 12.00 uur tot woensdag 1 oktober 2014  12.00 uur via www.dehoutprijs.nl.

De jury van de Houtarchitectuurprijs bestaat uit:

 • Fred Schoorl (voorzitter): directeur Bond van Nederlandse Architecten (BNA)
 • Jan Willem van de Kuilen: hoogleraar Houtconstructies en Houttechnologie TU Delft/TU München
 • Tanja Buijs-Vitkova: architect Aiscube
 • Hans de Groot: hoofdredacteur van Het Houtblad
 • Eric de Munck (secretaris): projectleider Centrum Hout