Andrew Waugh geeft masterclass op Houtdag

Baarn, 20 november 2017 09:59 | Hans de Groot

Andrew Waugh is de architect die kruislaaghout in het Verenigd Koninkrijk heeft geïntroduceerd. Hoegenaamd is hij een pleitbezorger van hout als 21ste-eeuws bouwmateriaal. Behalve spreker op de Houtdag geeft hij er ook een masterclass.

In Groot-Brittannië behoort Waugh, Waugh Thistleton Architects Londen, tot de belangrijkste pioniers in - grootschalige - houtbouw. Daarbij gaan innovatie en verbeeldingskracht hand in hand met nieuwe houtproducten en productiemethoden. Juist doordat hij vrijwel uitsluitend in hout ontwerpt, worden grote stappen voorwaarts gezet.

Murray Grove

Hij was ook de eerste die in 2009 houthoogbouw op de kaart zette met Stadthaus/Murray Grove in Londen (negen verdiepingen, 29 m hoog). Dit project was helemaal in kruislaaghout, met een gevelbekleding van houtvezelcementplaat.

Dalston Lane

Sindsdien zijn vele experimenten gevolgd: kruislaaghout gecombineerd met gelamineerd hout, houtskeletbouw, beton en/of staal, en met gevelbekledingen van verschillende houtsoorten of van baksteen. Dalston Lane (2017), een U-vormig complex van maximaal tien verdiepingen (ruim 32 m hoog), bevat 121 woningen, kantoren, winkels en restaurant. Het is 's werelds grootste gebouw in kruislaaghout (4.500 m3), met bakstenen gevels. Het Houtblad bespreekt het in de Houtdag-special nummer 7/2017. Dit nummer verschijnt 10 november. 

Presentatie en masterclass

Andrew Waugh geeft een presentatie op Houtdag 2017, donderdag 23 november, 13.00-17.45 uur in het Bomencentrum/Jardin d'Hiverre te Baarn. 's Morgens houdt hij een masterclass speciaal voor architecten en (hout)constructeurs; hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (€ 75,- p.p.). Voor informatie en aanmelding: www.houtdag.nl