Bezoekerscentrum Metsä Group

Äänekoski, 28 augustus 2018 13:52 | Gerard Vos

Het Pro Nemus-bezoekerscentrum van de Metsä Group in Finland is een goed voorbeeld van hoe snel gebouwd kan worden met hout. Het gebouw combineert industrieel vervaardigde houten elementen en architectonische oplossingen met gedetailleerd timmerwerk.

De houten kolommen- en balkenstructuur en de geprefabriceerde wand-, vloer- en dakelementen zijn gemaakt van Kerto LVL (gelamineerd fineerhout). In het gebouw zijn de houten producten en vele constructieve details zichtbaar gebleven als onderdeel van de presentatie. De houtproducten van Metsä zijn ook op verschillende manieren gebruikt in het interieurontwerp en de visuele oplossingen van het bezoekerscentrum.

Geprefabriceerde elementen

De gehele houten structuur voor het bezoekerscentrum is geleverd door het Finse bedrijf VVR Wood. De Kerto LVL-producten van Metsä Wood zijn gebruikt voor de draagconstructie en voor de herverlijmde kolommen en balken. Sweco Finland Oy was verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het bezoekerscentrum. Pro Nemus in Äänekoski werd in zeven maanden gebouwd. 

'Bouwen met houten elementen gaat snel en efficiënt, en projectmanagement is eenvoudiger wanneer structuren bestaande uit elementen steeds vaker worden voltooid in fabrieken,' zegt Tero Vesanen, Managing Director van VVR. 'De Kerto LVL-producten werden volgens onze specificatie op maat gemaakt en geleverd aan de houtskeletbouwfabriek, waardoor we later uiterst efficiënt konden monteren.'

De wandelementen en de speciale CNC-bewerking van het hout werden gemaakt door Punkaharjun Puutaito, een onderaannemer van VVR. Partnerschappen spelen volgens Metsä een sleutelrol in bouwen met industrieel hout. In een netwerk van gespecialiseerde expertbedrijven concentreert elk bedrijf zich op zijn kernactiviteiten. Dit resulteert in nieuwe, competitieve bouwoplossingen. 

Metsa 2

Een gebouw zoals het bos zelf

De lagere ruimtes op de begane grond hebben verlaagde plafonds met Kerto LVL S-liggers en de entreehal heeft kapstokarmaturen gemaakt van berken- en vurentriplex. De muuroppervlakken hebben een transparante zwarte oppervlaktebehandeling ondergaan en zijn tevens gemaakt van vurentriplex. 

In het trappenhuis zijn de muren bekleed met berkenmultiplex. Hierin zijn CNC-bewerkte patronen verwerkt die de akoestiek verbeteren. Het bezoekerscentrum moet een volledig nieuwe soort boservaring zijn. Pure natuur wordt gecombineerd met virtual reality.

Metsa 3