Bezoekerspaviljoen met beweegbare geveldelen

Voorschoten, 6 maart 2018 10:11 | Door de redactie

70F architecture uit Almere ontwierp een bezoekerspaviljoen met beweegbare geveldelen van Nobelwood. Deze Hof van Duivenvoorde staat in een ommuurde boomgaard bij het rijksmonument kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

De beweegbare luiken van het bezoekerspaviljoen gaan 's morgens open en 's avonds dicht. De geveldelen zijn van NobelWood; de spanten van inlands lariks.

Ingetogen schuur

Het bezoekerspaviljoen is in open vorm een licht restaurant, in gesloten vorm een ingetogen schuur die opgaat in de omgeving. De opdrachtgever Stichting Duivenvoorde vroeg 70F architecture een gebouw te ontwerpen dat eruitziet als een schuur, maar tegelijkertijd transparant is en de gasten het gevoel geeft dat ze welkom zijn.

Onzichtbaar luiksysteem
'De oplossing met beweegbare geveldelen viel direct in de smaak, maar was lastig uit te voeren,' geeft 70F architecture aan. 'Geen enkele luikenproducent of scharnierenleverancier durfde het aan.' Eigenaar Bas ten Brinke van het architectenbureau ontwikkelde daarom zelf het nagenoeg onzichtbare luiksysteem.

Spanten van lariks
Hof van Duivenvoorde biedt ruimte aan een restaurant, een museumwinkel en de gidsen die bezoekers rondleiden over het landgoed. Met 6 x 30 meter is het gebouw relatief klein, maar door de hoge mate van transparantie voelt het ruim aan. De ruimte boven de restaurantkeuken en het sanitairblok is open gelaten, zodat de dakconstructie van voor tot achter zichtbaar blijft. Een aantal ramen zijn doorgetrokken over de nok en lopen door tot in het achterdakvlak. 

Foto's: Luuk Kramer
Tekening: 70F architecture