Bomen inspireren Chinees verkoopcentrum

Puyang (China), 18 februari 2019 14:00 | Nathan Strik

In de Chinese stad Puyang staat een verkoopcentrum voor onroerend goed met een houten structuur, die makkelijk aangepast of ontmanteld kan worden.

Het Longfu Life Experience Centre is gebouwd in opdracht van een projectontwikkelaar die een ruimte nodig had om klanten te ontvangen die een groene levensstijl najagen. Hieruit vloeide de eis voort dat het gebouw duurzaam moest zijn en gebouwd met behulp van natuurlijke materialen.

Korte levensduur

Gezien de korte levensduur van verkoopcentra voor onroerende goederen in China, was het plan van architectenbureau LUO Studio ook om een ruimte te ontwikkelen die op meer manieren ingezet kan worden. Het is een open ontwerp geworden, waardoor de beschikbare ruimte flexibel benut kan worden voor allerlei doeleinden.

Bomen

Het basis-idee voor het Longfu centrum is afkomstig van de Crown Hall op de campus van de Technische Universiteit van Illinois in Chicago (ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe). De architecten uit Beijing kozen voor een modulaire structuur. Deze modules zijn vormgegeven als ‘geclusterde zuilen’ waarvan de vorm is geïnspireerd door bomen. Deze modules kunnen op zichzelf staan en worden gecombineerd met anderen, ‘net zoals Lego-stenen’.

Multifunctioneel

Op dit moment is de begane grond ingericht als een multifunctionele ruimte, met een mix van meubilair, waardoor het geschikt is voor grote evenementen, of kleine vergaderingen. Daarboven bevindt zich een tussenverdieping, afgezet met glazen balustrades. Hier zijn tafels in de houten zuilen gebouwd.

Doordat de zuilen uitsteken boven het dak, doen ze ook dienst als dakramen en reduceren ze de afhankelijkheid van kunstmatige verlichting.

(Foto’s: Jin Weiqi)