Concept voor 62-hoog in hout in Philadelphia

Washington, 3 mei 2018 10:29 | Margo Verbiest

Hickok Cole Architects maakte een concept voor drie houten wolkenkrabbers die de glazen skyline van Philadelphia moeten doorbreken. De twee hoogste torens zijn 62 verdiepingen hoog. Het concept dong mee in de Skyhive Skyscraper Challenge.

De opdracht van de ontwerpwedstrijd Skyhive Skyscraper Challenge was de rol van de wolkenkrabbers in de toekomst te verbeelden. Het concept van Hickok Cole Architects haalde de shortlist en kreeg een eervolle vermelding.

hoogbouwphiladephia03

Alternatief voor staal en beton
Hickok Cole Architects in Washington wil met het Timber Towers-concept de haalbaarheid aantonen van massiefhouten hoogbouw als alternatief voor staal en beton. Het architectenbureau ziet hout als een alternatief om de uitdaging van klimaatverandering aan te gaan. 'Het wordt tijd dat ontwikkelaars, architecten en beleidsmakers terugkeren naar hout, het enige echt hernieuwbare materiaal.' Innovaties in houtconstructies, waaronder de CLT-technologie, hebben de mogelijkheid gecreëerd voor houten hoogbouw. 

Drie torens
Het ontwerp bestaat uit drie toren, waarvan er twee worden verbonden met een brug. In de hoogste twee torens van 62 verdiepingen komen kantoren, de derde wordt een woontoren van 40-hoog met school en winkels op de begane grond. In het concept is 58.750 kuub hout verwerkt. De kolommen en liggers en windverbanden zijn van kruislaaghout.  

Beeld en tekeningen: Hickok Cole Architects