Conferentie Circulair Bouwen

Amsterdam, 23 september 2018 10:15 | Door de redactie

Hoe kunnen lokale, provinciale en nationale politici circulair bouwen aanjagen? Daarover gaat de conferentie Circulair Bouwen op vrijdag 16 november in Circl, het circulair paviljoen op de Amsterdamse Zuidas.

Tot de sprekers behoren Cécile van Oppen (Copper8, Transitieteam Circulaire Bouweconomie), Ton Bastein (TNO), Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks), Marieke van Doorninck (wethouder Amsterdam), Stefan van Uffelen (Betonakkoord, Madaster) en Erik Koremans (New Horizon Urban Mining).

Grondstoffenverbruik

De bouwsector is verantwoordelijk voor circa de helft van het grondstoffenverbruik en veertig procent van het afval in Nederland. Gebouwen zijn met 35% de grootste bron van CO2-uitstoot. Als we een circulaire economie willen, die zuinig is op grondstoffen, geen afval of vervuiling meer produceert en op schone energie draait, moet er een grote slag gemaakt worden in de bouw. 

Nederland wil circulair zijn in 2050. We moeten dus anders gaan ontwerpen, bouwen, verbouwen en slopen. Dit vormt een uitdaging voor de bouwsector, maar ook voor overheden. Gelukkig zijn er inspirerende voorbeelden, zoals het circulair paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas (zie foto). Dit is dan ook de locatie voor de conferentie over circulair bouwen van Bureau de Helling en Milieunetwerk GroenLinks.

Bouwen en wonen in 2050

Tijdens deze conferentie worden de mogelijkheden onderzocht voor lokale, provinciale en nationale politici om circulair bouwen aan te jagen, in samenhang met de energietransitie. Tevens wordt er een blik op de toekomst geworpen: als Nederland in 2050 circulair is, zoals regering en Kamer willen, hoe bouwen en wonen we dan?

Locatie, datum en aanmelden

16 november Circl op de Zuidas Gustav Mahlerplein 1B, Amsterdam. Meer informatie en aanmelden
Meer informatie Bureau De Helling