De Ark genomineerd voor WAF Awards

Nijmegen , 26 oktober 2015 08:18 | Door de redactie

Architect Brigitte van Bakel van AMi ontwierp een woning waarin duurzaamheid is geïntegreerd in architectuur. Het ontwerp is genomineerd voor de WAF Awards.

Van Bakel werd vorig jaar samen met twintig andere door de gemeente Borne uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een woning in het jaar 2020 voor de wijk Singelwonen. De gemeente wilde een duurzame invulling geven aan het aanbod van grote kavels voor particulieren die een vrijstaande woning willen.

Bamboe, hout en glas
Van Bakel nam de vrijheid om op zoek te gaan naar de verbetering van een architectonische benadering van duurzaamheid. Het idee is duurzaamheid te integreren in de architectuur. In het ontwerp bepalen de rechthoekige zonnepanelen sterk het aanzicht van de woning. ‘De huid van De Ark is geïnspireerd op textiel,’ legt Van Bakel uit. ‘Het weefsel heeft open lussen die gevuld zijn met panelen van glas of hout.’ De houtsoort is nog niet nader bepaald. De structuur van het weefsel bestaat uit gelamineerd bamboe.

Energieproducerende glaspanelen
Van Bakel past een BIS (Building Integrated Solar)-paneel toe dat zich qua vorm aanpast aan het raamwerk waarin het wordt geplaatst. De glaspanelen zijn energieproducerend en veranderen van kleur afhankelijk van de hoeveelheid daglicht.
Het woonprogramma is geheel op de gelijke vloer van de verdieping geplaatst. Het is een woning met een normaal woonprogramma van keuken, woonkamer, drie slaapkamers en een badkamer. Toch laat de indeling alle ruimte voor een eigen invulling. Het enige vaste element is het trappenhuis in het midden en de gekromde binnenwanden.

Omringd door boomkruinen
De verdieping is omringd door boomkruinen. Dat zorgt voor een bewegende zachte schaduw in huis. Bovendien biedt het blad in de zomer natuurlijke koeling door verdamping. Onder het glas van de zolder bevindt zich een zonneboiler, die het water verwarmt dat wordt opgeslagen in een ondergrondse tank. Omdat de tank ondergronds ligt blijft het water op constante temperatuur van 12 tot 16 graden. Het water wordt via de wanden en de vloeren in de woning rondgeleid. Daarmee wordt de woning in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd.

Naast De Ark van Van Bakel staan andere Nederlandse projecten op de shortlist. De winnaars van de WAF Awards worden bekendgemaakt op 6 november in Singapore.