Deuvelgelamineerd houtproject in Des Moines

Des Moines, 4 september 2018 06:30 | Gerard Vos

In de East Village in Des Moines komt een houten retail-/kantoorgebouw. 111 East Grand is het eerste Amerikaanse meerlaagse gebouw waar deuvelgelamineerd hout wordt toegepast.

Door deuvelgelamineerd hout te gebruiken komen er geen nagels of stalen verbindingsmiddelen aan te pas. In plaats van met 'vervuilende' lijm te werken, worden de lamellen met deuvels aan elkaar gezet. De kolommen en liggers zijn daardoor later ook schoner te demonteren, dit verhoogt de maximale herbruikbaarheid. Bijkomend voordeel is volgens Neumann Monson Architects dat er snel gebouwd kan worden en er minder bouwvakkers op de bouwplaats nodig zijn. De overlast voor omwonenden is gedurende de bouw tot een minimum beperkt.

Shou Sugi Ban

Er worden houten gevelpanelen geplaatst van Kebony. Deze zijn met de Shou Sugi Ban-methode bewerkt. Hierbij ontstaat door verbranding een koolstoflaag. De panelen zijn hierdoor bestendig gemaakt voor diverse weersomstandigheden en UV-straling. Verder is het hout beschermd tegen insecten en houtrot. De dakranden en kolommen zijn van Accoya. Het gebouw zal in het eerste kwartaal van 2019 haar deuren openen. De totale bouwkosten zijn op 14 miljoen dollar geraamd.

Deuvelgelamineerd houtproject in Des Moines II

 

 Locatie:

111 East Grand, Des Moines, USA

 Opdrachtgever:  LLC
 Ontwerp:

Neumann Monson Architects, Des Moines

 Bruto vloeroppervlak:  6.000 m2
 Bouwperiode:  Opening: februari 2019
 Bouwkosten:   $ 14 miljoen