Duurzaam houten vakantiehuis

Oostduinkerke (België), 22 februari 2019 16:00 | Nathan Strik

Gerelateerde berichten

In Oostduinkerke staat een houten vakantiehuis dat speciaal is ontworpen om optimaal aansluiting met de omgeving te verkrijgen. Het is gerealiseerd in kruislaaghout.

De vakantiewoning is door de ontwerpers van WDB Architectuurstudio ‘Kabano’ gedoopt. Kabano is Esperanto voor hut en het concept moet dan ook beschutting en geborgenheid bieden, zonder grote contrasten te vormen met de omringende omgeving.

Door omgeving bepaald ontwerp

Bij het bedenken van het concept is de architect vooral uitgegaan van de bouwplaats en de omgeving. Zo is met de plaatsing van de beglazing rekening gehouden met het aangrenzende natuurgebied. Ook was de omgeving van grote invloed op de keuze voor natuurlijke materialen en kleuren.

Het vakantiehuis is een massieve houtbouw, gerealiseerd in kruislaaghout. Deze constructie is luchtdicht en geeft een goede geluidsisolatie. Door de dubbele persing zijn de panelen vormvast en werken ze niet, maar ademen ze wel. Condens en vocht krijgen zo geen kans, wat het leefklimaat ten goede komt.

Glooiend landschap

De natuurlijke glooiingen in het landschap komen bij het ontwerp van Kabano terug in de niveauverschillen van het huis. Het heeft een ‘split-level’ opbouw en volgt zo de basis die ingegeven wordt door de omgeving.

De toegangsweg sluit aan bij de entree en de eetkeuken, terwijl het leefgedeelte aansluiting zoekt bij een naastgelegen woning. Onder het huis is volledige onderkeldering gerealiseerd. Een deel hiervan wordt gebruikt als opslag voor regenwater. Zo kan 12.000 liter water worden opgeslagen en hergebruikt.

Groene woning

In alles heeft de ontwerper het huis zo efficiënt en duurzaam mogelijk ontworpen. Voor de energievoorziening wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen en een warmtepomp. Er is een zonneboiler aanwezig en een energiezuinig ventilatiesysteem.

Ook qua plaatsing van beglazing is rekening gehouden met de ligging van het vakantiehuis. Door slim gebruik te maken van dubbele beglazing, in combinatie met een lage zonnetoetredingsfactor is de temperatuurstijging in het gebouw dusdanig onder controle gehouden dat luifels of andere zonwering niet benodigd is.

(Beeldmateriaal: WDB Architectuurstudio)