Duurzaamheidslabel voor woontoren HAUT

Amsterdam, 1 december 2017 10:00 | Door de redactie

HAUT, de hoogste houten woontoren van Nederland, heeft een BREAAM Outstanding-certificaat ontvangen Nog nooit eerder in Nederland werd deze hoogste kwalificatie voor duurzaamheid toegekend aan een woongebouw.

HAUT verrijst in het voorjaar aan de Amstel in het Amstelkwartier in Amsterdam. Het houthoogbouwproject krijgt een hoofdconstructie van hout en bestaat uit 52 koopwoningen.

Kruislaaghout
De hoge duurzaamheidscore van HAUT is mede te danken aan de kruislaaghouten constructie. Hout kent een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal. Tijdens de productie van hout wordt geen CO2 uitgestoten. Tijdens de groei van bomen wordt juist CO2 opgenomen. In het hout van HAUT zit hierdoor zo’n 2.500 ton CO2 opgeslagen. Dit zorgt voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw in beton en staal: gelijk aan de CO2-uitstoot die hoort bij het primair energiegebruik van de 52 woningen gedurende ongeveer 10 jaar. De toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar. 

Het certificaat is uitgegeven door de Dutch Green Building Council. Bij de beoordeling werd niet alleen gekeken naar het energiegebruik, maar ook naar bijvoorbeeld als materiaaltoepassing, milieuvriendelijkheid, ecologie en woonkwaliteit.

73 meter hoog
HAUT wordt 73 meter en 21 verdiepingen hoog. Het ontwerp is van Team V Architectuur en Arup. In het voorjaar van 2018 start de bouw.