Duurzame ontwerpwedstrijd krijgt meubelmaker het bos in

Utrecht, 13 februari 2018 08:08 | Door de redactie

Meubelmakers op Nederlandse mbo-scholen worden uitgedaagd om Hollands beukenhout een fris imago te geven. Dat gebeurt met de tweede editie van de Nederlandse FSC Design Award.

De winnaar mag onder professionele begeleiding aan de slag met een limited edition van zijn of haar ontwerp. Met de FSC Design Award 2018 willen FSC Nederland en Staatsbosbeheer leerlingen enthousiast maken voor lokaal duurzaam hout, en beukenhout in het bijzonder.

Vaker het bos in

De aftrap van de wedstrijd was deze week in het FSC-gecertificeerde Mastbos in Breda, waar boswachters van Staatsbosbeheer leerlingen van Summa College Eindhoven en het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam rondleidden. Meubelmakers mogen namelijk nog best wat vaker het bos in, vindt Annemieke op ‘t Hof van Staatsbosbeheer.

'Deze groep werkt elke dag met hout, maar de verbinding met het bos voelen zij niet altijd even sterk. Dat is jammer, want wie het hele plaatje ziet, doet inspiratie en inzichten op en maakt dan andere overwegingen,' zegt ze. De FSC Design Award richt zich dit jaar specifiek op Hollands beukenhout. 'De beuk groeit veel in ons land, maar we benutten haar hout nog niet in de volle breedte. Dat terwijl het een harde, goed bewerkbare houtsoort is. Daarvan kunnen we ook meubels maken!'

Duurzaam design
Met de Design Award willen de organisaties ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: 'We zien dat de verduurzaming van materialen steeds belangrijker wordt in de meubelsector. Het mooie aan hout is: dat is al een duurzaam materiaal. De fabriek voor Hollands hout is namelijk gewoon het bos om de hoek.'

Aan de hand van het thema Mother Nature daagt de organisatie leerlingen uit om zich te laten inspireren door de natuur en alles wat zij ons biedt. De inschrijving voor de FSC Design Award is open voor mbo-leerlingen meubelmaken en aanverwante studies. In juli wordt de winnaar bekendgemaakt.