Een podium van zeshonderd pallets

Best, 4 november 2015 09:04 | Door de redactie

Vier studenten van de TU in Eindhoven kregen de opdracht een podium te ontwerpen voor het festival Extrema Outdoor op Aquabest in Best. Voor de bouw waren zeshonderd pallets beschikbaar.

Het definitieve ontwerp werd een podium van een halve cirkel met een diameter van circa 20 meter en een hoogte van circa 4,5 meter. De eerste laag bestond uit platliggende pallets, de bovenliggende twee lagen uit schoor staande pallets met daartussen platliggende. De bovenste laag bestond uit rechtopstaande pallets. Vanwege de afmetingen van het bouwwerk was het een blikvanger op dit festival, dat plaatsvond op 11 juli.

Constructieberekeningen
Omdat het podium als bouwwerk werd gezien, moest het voldoen aan de vigerende Bouwbesluiteisen. De TU/e mag zelf geen constructieberekeningen afgeven, omdat zij niet verzekerd is voor dit soort activiteiten. Daarom benaderde universitair hoofddocent Faas Moonen faculteit Structural Design constructeur Marcel Mosterd van H4D Raadgevend Ingenieurs in Dongen om de berekeningen te verzorgen.

Uitdaging
De studenten ontwierpen een podium in de vorm van een cirkel. Het uiteindelijke ontwerp is een halve cirkel geworden, omdat uit veiligheidsoverwegingen een hele cirkel niet mogelijk bleek. Zodoende is er sprake van vrijstaande wanden, wat constructief een uitdaging betekende. Het podium wordt enkel belast door het eigen gewicht van de pallets en door de windbelasting.

Trek- en afschuifkrachten
Omdat het festival in de zomer plaatsvond, is er geen rekening gehouden met sneeuwbelasting. De knoop, waar de pallets samenkomen, is een belangrijk onderdeel van de constructie. Hier moeten de krachten van windbelasting overgedragen worden - trek- respectievelijk afschuifkrachten. Er worden triplexplaten toegepast, voorzien van vier schroeven per pallet om de trekkrachten over te dragen. De houten klossen in combinatie met de draadstangen zorgen voor de afdracht van de afschuifbelasting.

Stelconplaten als ballast
Uit berekeningen bleek dat er niet voldoende bovenbelasting aanwezig was om het kantelevenwicht van de uiteinde van de wanden te waarborgen. Er is daarom gekozen, ter plaatse van de uiteinde van de vrijstaande wanden, voor stelconplaten als vorm van ballast. Door de onderste liggende pallets worden houten balken gestoken. De schoor staande pallets worden gekoppeld aan deze balken via staalplaten. De houten balken worden met spanbanden aan de stelconplaten bevestigd. De houten balken dienen primair om de arm ten behoeve van het kantelevenwicht te vergroten.

Vele schroeven
Nadat alle berekeningen en tekeningen waren vervaardigd en goedgekeurd door bouw- en woningtoezicht, konden de studenten beginnen met de opbouw van het podium. In totaal hadden de studenten zes dagen nodig voor de bouw. Veel van deze tijd is besteed aan het aanbrengen van de vele schroeven in het bouwwerk.