Entreegebouw Keukenhof op shortlist voor WAF Award

Lisse, 3 augustus 2017 11:42 | Door de redactie

Het nieuwe entreegebouw van de Keukenhof staat op de shortlist in de categorie Hotel & Leisure voor een WAF Award. Het opvallendste onderdeel is de dakconstructie.

Het Houtblad publiceerde in het novembernummer van 2016 een uitgebreid artikel van IMd Raadgevende Ingenieurs over het nieuwe entreegebouw. Het ingenieursbureau werkte voor de uitwerking van het constructief ontwerp nauw samen met Mecanoo architecten.

Het entreegebouw bestaat uit twee gescheiden bouwdelen. De houten dakconstructie verbindt deze delen met elkaar, zodat een grote poort ontstaat. Het cascadedak is opgebouwd uit vijf treden met een breedte van 21,6 m en een totale hoogtesprong van 1,6 m. Het vormt de verbinding tussen het eenlaagse gebouwdeel, waarin onder andere een restaurant en de toiletten zich bevinden, en het tweelaagse volume met op de begane grond de kassa’s en de souvenirwinkel en op de verdieping de kantoren.

Raster van driehoeken
De brede kolomvrije doorgang en de schuine vorm in de plattegrond werkt uitnodigend voor de bezoekers om vanaf het nieuwe plein het park binnen te gaan. Het bevordert zowel het zicht als de doorstroming. De transparantie van de dakconstructie, en daarmee de hoeveelheid daglicht onder de doorgang, versterkt dat nog meer.

Het beeldbepalende dak wordt gevormd door een raster van driehoeken. Vanuit architectonisch oogpunt is gekozen voor het materiaal hout. De hoogte van de elementen is eveneens bepaald door de architectuur. De standaardhoogte van 1,2 m zorgt voor de mogelijkheid grote overspanningen te realiseren. Ter plaatse van de daksprongen is zelfs de dubbele hoogte constructief beschikbaar. Hiervan is aan weerszijden van de doorgang in het midden ook gebruikgemaakt.

Lees hier het complete artikel uit Het Houtblad 7/2016.

Ga naar de shortlist van het World Architecture Festival 2017