Finland bouwt grootste logbouw ter wereld

Helsinki, 16 april 2018 10:49 | Door de redactie

Op een voormalige kazerne in het Finse Tuusula komt de grootste logbouw ter wereld. Als Monio klaar is, doet het dienst als middelbare school en gemeenschapscentrum. Het ontwerp van is van AOR Architects in Helsinki.

Het ontwerp voor Tuusula High School and Community Center bestaat uit een mix van moderne houtbouw en traditionele bouwmethodes. De logbouw ofwel houtstapelbouw bestaat uit vijf zogenoemde barakken en telt twee verdiepingen. De gevels en de daken refereren aan de voormalige barakken op de kazerne.

Miniatuurstad
Door het gebouw heen loopt een netwerk van straten, zodat het doet denken aan een miniatuurstad. Als het multifunctionele gebouw klaar is, biedt het onderdak aan een middelbare school, een muziekschool en volksuniversiteit. Door het gebouw heen loopt een netwerk van starten, waar de flexibele en multifunctionele ruimtes op uitkomen. Het doet denken aan een miniatuurstad.

Binnenklimaat
'Bouwen in hout verlaagt de CO2-uitstoot zowel tijdens de bouw als de levensduur van het gebouw,' licht AOR Architects toe. 'Omdat het bouwmateriaal ademt, verbetert hout ook het binnenklimaat.'

Voor het gebouw was een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het ontwerp van AOR Architects kwam als winnaar uit de bus. 

Beeld en tekeningen: AOR Architects