Gebogen hout in Japanse winkel

Tokio (Japan), 21 januari 2019 10:41 | Nathan Strik

Gerelateerde berichten

Voor een winkel van Aēsop in Tokio heeft architectenbureau Torafu markante elementen van gebogen kastanje gebruikt. Dit warme geheel wordt omhuld door een kille betonnen ruimte, voor een extreem contrast.

De inspiratie van Torafu vloeit voort uit de wijk Shibuya; één van de belangrijkste winkelgebieden van Tokio. In deze immer veranderende wijk bestaan oude en nieuwe architectuur naast elkaar. Dit spanningsveld wilden de ontwerpers vatten.

Beton en hout

Er is bewust gezocht naar een contrast. De betonnen ruimte waarin de winkel is opgebouwd toont jaren van reparaties met de zichtbare littekens hiervan. Daarbinnen is een warme oase van hout zichtbaar, met flink wat gebogen oppervlakten. Hiervoor is kastanje gebruikt dat lokaal is verkregen en verwerkt door meubelmaker Karimoku. De architecten kozen bewust voor een afwerking die zich kan meten met meubelen van de hoogste kwaliteit. Vandaar de keuze voor een meubelmaker.

Klantcontact

Het concept is zo opgezet, dat alles wat met klanten in contact komt een warm en zacht gevoel moet hebben. Zo komen bezoekers van de winkel binnen vanaf de harde straattegels en stappen op een wollen tapijt van kasjmier. Door de warme houten onderdelen en de prominent in de winkel aanwezige gootsteen, worden bezoekers aangemoedigd de producten aan te raken en uit te proberen.

Aēsop

Aēsop is een van oorsprong Australisch merk dat luxe huid-, haar- en lichaamsverzorgende producten verkoopt. Het merk heeft inmiddels meer dan 100 winkels in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Amerika, Italië, Frankrijk, Engeland en meer.