Geknikt houten woonhuis in Amsterdam-Noord

Amsterdam, 22 maart 2018 08:37 | Door de redactie

In Amsterdam-Noord is kort geleden de bouw afgerond van een bijzondere, duurzame woning. Het woonhuis bestaat vrijwel volledig uit biobased materialen en heeft een opvallend verticaal lijnenspel dat doorloopt tot aan de nok.

De bewoners lieten een paar jaar geleden hun oog vallen op een langgerekt kavel aan de Kadoelenweg. Bureau ORGA architect uit Nijmegen werd ingeschakeld om voor een modern ecologisch ontwerp te zorgen dat voldeed aan hun duurzaamheidsambities. Het resultaat is een uiterst gezonde woning met een geknikte vorm en scherpe kleurcontrasten.

Gebogen vorm
De vorm van het huis beweegt mee met de gebogen vorm van het kavel. Aan de voorkant is de woning relatief gesloten om het interieur af te schermen van het rumoer van de straat. Met een vide met glazen pui van vloer tot nok opent het zich aan de achterzijde naar het rijkelijk aanwezige groen in de achtertuin.

Douglas spanten
Voor de draagconstructie zijn massief douglas spanten gebruikt. Vanbuiten zijn ze niet meer zichtbaar, maar vanbinnen vormen de massieve balken en kolommen de inkadering van het interieur. De dampopen houten wanden zijn stevig geïsoleerd met verschillende typen houtvezel.

De afwerking van de latten in verschillende breedtes verduurzaamd vuren (Platowood) maken de woning tot een blikvanger. Daarnaast contrasteert het donkergele vuren sterk met de zwarte geveldelen en de lariks kozijnen. De geveldelen zijn zwart geblakerd met de Shou Sugi Ban-techniek.

Comfortabel binnenklimaat
Een van de uitgangspunten voor het ontwerp waren de principes van biophilic design. De invloed van de natuur is onmiddellijk voelbaar wanneer je binnenkomt. De dampopen wanden uit verschillende lagen hout en houtvezel voorkomen vochtopbouw en zorgen voor een fris interieur. Deze natuurlijke materialen zorgen voor een constant en comfortabel binnenklimaat dat bovendien vrij is van schadelijke stofdeeltjes.

De keuken vormt het zenuwcentrum van het huishouden. Al het leefverkeer loopt via de centrale pen ruimte met kookeiland, kastenwand en trappenhuis. De grote eettafel staat
in de vide aan de open tuinzijde waar in een overvloed aan daglicht kan worden ontbeten, geluncht en gedineerd.

Hightechelementen
Het gebouw is in de eerste plaats lowtech van aard, maar waar nodig is er aangevuld met hightechelementen, met name om het gebouw te voorzien van duurzame energie. Het huis heeft geen aansluiting op het gasnetwerk. Op het dak liggen zonnepanelen en collectoren. En door de degelijke isolatie is een minimaal verwarmingssysteem met een lucht-waterwarmtepomp en vloerverwarming voldoende om het hele jaar door comfortabel te wonen.

 

Foto's: Bureau ORGA architect