Genomineerden Gouden Piramide bekend

Amsterdam, 9 april 2018 10:20 | Door de redactie

Lemniskade Projecten is met Patch22 in Amsterdam genomineerd voor de Gouden Piramide. Er zijn vijf kanshebbers op de prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Patch22 is het hoogste gerealiseerde houten gebouw van Nederland. In opzet is het een energieneutraal gebouw met een houten draagconstructie. Daarbij zijn de gelamineerd vuren kolom-liggerstructuur, de gelamineerd grenen vakwerken en de Oregon pine schuifpuien in de gevels en de kruislaaghouten kopse wanden in het zicht gebleven. 'Ingepakt hout vind ik onacceptabel,' zegt architect Tom Frantzen in een tweedelig artikel in Het Houtblad (Patch22 deel 1 en Patch22 deel 2). Frantzen tilde als projectontwikkelaar het houthoogbouwproject van de grond.

Overige kanshebbers
De andere kanshebbers voor de Gouden Piramide zijn familie Schutte met Landgoed Valkenberg in Agelo, een ontwerp van Ard de Vries Architecten & Eelerwoude. De gemeente Sittard-Geleen met Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard. Verder de Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten met de kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen en WVO Zorg met woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen.

Bezoek op locatie
De jury bezoekt in de maand mei de opdrachtgevers op locatie en bepaalt een winnaar. Die krijgt op 27 september in Den Haag de trofee en 75.000 euro. In de zomer wordt gewerkt aan een boek en vijf korte documentaires.


Foto: Luuk Kramer