Genomineerden New Material Award verkozen

Amsterdam, 12 juli 2016 10:12 | Door de redactie

Voor de New Material Award zijn achttien ontwerpen genomineerd, waaronder de Tree Trunk Chair van Maarten Baas en de Flax Chair van Christien Meindertsma.

Uit de inzendingen voor de New Material Award zijn enkele trends af te leiden: tijd, natuur, digitaal materiaal en afvalverwerking.

Stoel oogsten
In de categorie natuur zien we de twee genomineerde stoelen. Christien Meindertsma gebruikte voor haar Flax Chair vlas in combinatie met biologische afbreekbaar plastic. Maarten Baas laat een boom groeien om een mal, zodat na 200 jaar een stoel kan worden ‘geoogst’. Zo speelt hij met natuur en tijd. Voor de New Material Award waren er in totaal 88 inzendingen.

Twee winnaars
De genomineerden voor de New Material Award maken kans op een prijs van 15.000 euro voor het ontwikkelen van een eindontwerp. Ook wordt er een winnaar gekozen voor de New Material Fellow: zes maanden begeleiding van Het Nieuwe Instituut voor het verder ontwikkelen van een concept met een onderzoeksvraag. De twee winnaars worden op 22 oktober bekendgemaakt.

Tentoonstelling

Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. De tentoonstelling wordt volgend jaar in april ook gepresenteerd op de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan.
De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.