Golvend plafond blikvanger in One Main-kantoor

Boston, 31 oktober 2016 10:55 | Door de redactie

Voor het One Main-renovatieproject in het Amerikaanse Boston is Kerto LVL gebruikt. Het interieur van het kantoor bestaat uit golvende houten oppervlakken van dwars gelamineerde LVL-panelen.

Hoofdarchitect van het project is Mark Goulthorpe van dECOi Architects, profesor aan het nabijgelegen MIT. Hij heeft een voorstel voorgelegd met een grotendeels gestroomlijnde productiemethode, waarin de gebruikelijke laat-industriële productiemethoden worden overtroffen door een uniforme CAD-CAM-logica.
'One Main laat duidelijk zien dat radicaal duurzame architectuur niet saai hoeft te zijn, maar juist in tegendeel de bouwsector toegankelijk kan maken voor opmerkelijke en nieuwe vormelijke verfijning", zegt Goulthorpe.

Grote voordelen
Het dwars gelamineerde Kerto-Q LVL van Metsä Wood wordt doorgaans gebruikt voor constructieve toepassingen. Het kreeg het groene licht van dECOi Architects vanwege zijn dikte en omdat het beschikbaar is in grote afmetingen. De grote voordelen zijn dat de grondstoffen komen uit duurzaam beheerde bossen en dat het als een grote plaat gemakkelijk kan worden gefreesd.

Houten hangend plafond
De bestaande kantoortoren was een betonnen gebouw uit 1970. Er was voldoende ruimte om het relatief lichte Kerto-plafond aan de betonplaten op te hangen. De functionele kantoorruimte is opgebouwd tussen twee actieve vlakken: de vloer en het plafond. De basindeling van de ruimte wordt bepaald door de receptiebalie die uit de vloer lijkt op te rijzen, maar ook door het plafond

Geprefabriceerde delen
Ieder onderdeel van het interieur werd in de fabriek geprefabriceerd op een drie-assige cnc-machine. De ontwerpalgoritmen verdeelden de architectonische vorm in afzonderlijke elementen die zich prima nestelen in panelen van 3,7 x 1,2 m. In de delen werden deuvelgaten gefreesd, zodat ze eenvoudig konden worden geplaatst. Ze moesten allen nog maar in de juiste volgorde worden gezet en bevestigd. Het werk ter plaatse werd tot een minimum beperkt.

Gestroomlijnde fabricage
Alle zichtbare elementen zijn opgebouwd uit gestapelde sectionele elementen, die zijn gefreesd uit vlakke Kerto LVL-platen. De plafonds, wanden, vloeren en het vaste meubilair zijn zo gemaakt dat de gefineerde opbouw van het Kerto LVL zichtbaar is. Onderdelen als ventilatieroosters, lichtbakken en deurklinken zijn direct ingefreesd. Het project is gebaseerd op 1.200 panelen van 3,7 x 1,2 meter met een dikte van 39 mm. Metsä Wood maakte er een Youtube-filmpje van.