Golvende façade voor bibliotheek in Helsinki

Helsinki, 27 maart 2018 08:51 | Door de redactie

In Helsinki verrijst de nieuwe centrale bibliotheek. De golvende façade in hout maakt het energiezuinige gebouw tot een blikvanger. Het ontwerp is van ALA Architects.

De constructie bestaat uit staal en beton; de rest uit hout en glas. De façade wordt gemaakt van prefab elementen van hout uit lokale bossen. De bekleding bestaat uit 30 mm dik Siberisch lariks. De façade wordt parametrisch ontworpen en geproduceerd.

Twee verdiepingen
De nieuwe bibliotheek wordt 16.000 vierkante meter groot en telt twee verdiepingen. Op de 'drukke' begane grond komt een foyer met onder meer een lobby, tentoonstellingsruimte, een multifunctionele zaal, een restaurant en een bioscoop. De eerste verdieping is gereserveerd voor opnamestudio's, ruimtes voor muziek- en multimediaworkshops en een sauna. Op de bovenste verdieping komt de bibliotheek, waar bezoekers uitkijken op het omliggende park en de stad. Deze 'stille' bovenste verdieping heeft een zwevende dakconstructie en een groot terras. 

Opvallend op de begane grond is het golvend houten plafond. In de bibliotheek is een deel van de vloer golvend. 

Internationale wedstrijd

Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw was in 2012 een internationale wedstrijd uitgeschreven. Het is een van de projecten om de 100-jarige Finse onafhankelijkheid te vieren. Uit 544 inzendingen werd het ontwerp van ALA Architects gekozen als de winnaar. Het architectenbureau in Helsinki won ook de ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding van een terminal op Helsinki Airport.
De bouw is gestart in 2016. Naar verwachting wordt het gebouw in december van dit jaar geopend.

Foto's en tekeningen: ALA Architects