Het Zwarte Huis

München (Duitsland), 8 april 2019 11:19 | Nathan Strik

Das Schwarze Haus is een uitbreiding van een huis vlakbij het Ammersee meer in München. De uitbreiding is geheel bekleed in zwartgeblakerd hout.

Duits architectenbureau Buero Wagner is verantwoordelijk voor de zwarte uitbreiding. De aanbouw voegt een slaapkamer, keuken en woongedeelte toe aan de bestaande bebouwing.

Zwartgeblakerd en gezandstraald

Het huis is van buiten én binnen een unieke combinatie van materialen. Als contrast voor de verkoolde houten gevelbekleding is de binnenkant van het huis afgewerkt met veel eiken. Op veel plekken buiten én binnen is de gezandstraalde betonnen constructie kaal gelaten.

Indeling

Door gebruik te maken van het heuvelachtige terrein bestaat het zwarte huis uit een opeenstapeling van verschillende ruimtes. De benedenruimte en het terras gaan zo bijvoorbeeld naadloos in elkaar over. Binnenshuis ontstaan er grote, overlappende ruimtes. Volgens een woordvoerder van Buero Wagner speelt het huis bewust met ‘aspecten zoals binnen en buiten, boven en onder.’

Niveau’s

In de keuken en eetruimte zorgt een niveauverschil voor een aanrecht, met een smalle trap die naar boven leidt, waar zich een woonruimte en betonnen terras bevinden. Op kelderniveau is een slaapkamer gebouwd met open badkamer, waar een kleine lichtschacht voor inval van zonlicht zorgt.

De betonnen constructie is in de noordwesthoek doorbroken door een lange opening met draairamen, waarmee bijna de complete hoek geopend kan worden.

(Foto's: Florian Holzherr)