Hollands Hout voor Dutch Design

Eindhoven, 10 oktober 2018 15:13 | Door de redactie

Studenten Creatief Vakman van het Cibap in Zwolle laten zien hoe je Hollands Hout toepast in ontwerpen als een designlamp en een tafel. De ontwerpers in spe bundelden hun krachten met Staatsbosbeheer en het FSC-keurmerk voor de Dutch Design Week 2018.

Onder de noemer “Hollands bos is het Dutch Design van morgen” zijn de ontwerpen te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 20 tot en met 28 oktober. Voor deze week gingen Cibap-studenten uit verschillende leerjaren met Staatsbosbeheer het bos in om vervolgens met FSC-hout aan de slag te gaan.

Tweedejaars student Max Zeinstra liet zich inspireren door microculturen die in de bossen leven. Na veel materiaal- en vormstudies vertaalde hij dit met Hollands hout, glas en de 3D-printer naar een tafel die zo opgenomen kan worden door de natuur.

Hollands Hout voor Dutch Design 2 Tafel Max Zeinstra

Irene van de Riet nam de vertakkingen van de beukenboom als uitgangspunt voor haar ontwerp. De waaiervormige groei van de zijtakken beschermt de beuk tegen direct zonlicht. Deze groei heeft ze abstract weten te vertalen in een designlamp met de naam Taque. “De lamp kun je draaien naar waar jij het licht wilt hebben”.

Hollands Hout voor Dutch Design 3

Grensverleggend

Omgevingsbewustzijn is één van de kernwaarden van Cibap Vakschool voor verbeelding in Zwolle. Gedurende hun opleiding worden studenten uitgedaagd breed en grensverleggend te zijn in hun materiaalkeuze én bewust in het gebruik ervan. Het toepassen van Hollands hout als materiaal voor producten is hier een voorbeeld van.

 

Dutch Design Week

De Cibap-stand op de Dutch Design Week in Eindhoven is van 20 t/m 28 oktober 2018, dagelijks van 11.00-18.00 te bezoeken in het Veem-gebouw (Strijp-S), floor 2. Naast de studenten zullen ook boswachters van Staatsbosbeheer en medewerkers van FSC Nederland aanwezig zijn.