Hotel Jakarta

Amsterdam, 23 augustus 2018 15:06 | Gerard Vos

Gerelateerde berichten

Na appartementengebouw Patch 22 krijgt Amsterdam (Nederland) z’n tweede houthoogbouwproject. Uniek in de wereld is dat het om een hotel gaat (32 m hoog). Althans deze hoteleigenaar zag geen enkel probleem in deze bouwwijze, waarbij het hout óók maximaal in het zicht blijft. Deel 19a in de serie over houthoogbouw: het ontwerp.

Het viersterrenhotel Jakarta kwam tot stand met een vijfsterreninzet van alle partijen. Het begon met de aanbesteding in september 2013 om op de Kop van Java-eiland een hotel neer te zetten. De prominente zichtlocatie aan het IJ moest van de gemeente Amsterdam iets buitengewoons uitblinkends krijgen qua architectuur, duurzaamheid en meer-dan-een-hotelprogramma. Het winnende plan uit vijf inschrijvingen kwam van de combinatie WestCord Hotels en SeARCH architecture and urban planning, die de lat op 32 m legden, in hout.

Krap-ongelukkige driehoek

Al een jaar of vijftien ligt de Kop van Java-eiland er braak bij, wachtend op een definitieve bestemming. Het diende als locatie voor tentoonstellingen, concerten en andere manifestaties en in 2004 verrees er de tijdelijke containerbouw van basisschool De Kleine Kapitein. Mede door gewenning aan de onbebouwing kreeg het plan contour de circa 2,5 ha te bestemmen tot stadspark en te verbinden met het Hamerkwartier in Noord via een (brom)fiets-/voetgangersbrug als tweede olifantenpaadje (2025). En nu, nu is Hotel Jakarta er, bij de aanlanding van de Jan Schaeferbrug, op een kavel die een uiterst krap-ongelukkige driehoek is. Daarin moesten zich tweehonderd merendeels rechthoekige kamers wringen. Maar zoals het eruitziet, staat het er kalm (buiten) en stralend (binnen) bij, gelijkvallend met zichzelf en de buurt.

Verbinding met de wijk

Bovendien is het niet slechts hotel, maar zijn er diverse andere voorzieningen in ondergebracht: een restaurant, Café Jakarta, Skybar Malabar, Bakkerij Westers met espressobar, een koffiehoek, WellCome Wellness (spa met sauna, zwem- en stoombad), een subtropische binnentuin, gerealiseerd met Hortus Botanicus Amsterdam, en een parkeergarage. Het Tropenmuseum heeft op de begane grond een kleine expositie van Indonesische objecten ingericht en verzorgt cultureel-antropologische activiteiten. Van de faciliteiten op de begane grond mag ook de buurt gebruikmaken, een verbinding met de wijk lag ook vastbesloten in het programma van eisen.

BREEAM-Excellent

WestCord Hotels, dat met Hotel Jakarta z'n vierde overnachtingshuis in Amsterdam creëerde, en SeARCH hebben ook verder flink uitgepakt om de opdracht in de wacht te slepen. Gekozen is voor een luxe viersterrenhotel, innovatieve houthoogbouw en energieneutraliteit. De zuid- en oostgevel bevatten geïntegreerde zonnepanelen (700 m2), het dichte dakdeel hoogrendements-pv-panelen (1.130 m2) en het glazen atriumdak geïntegreerde BIPV-cellen (Building Integrated PhotoVoltaics; 300 m2). De kamers hebben net als het glasdak drievoudig glas. Warmte en koude verloopt via een wko-opslag, terwijl regenwater wordt opgevangen voor laving van de binnentuin. De led-verlichting in elke kamer staat gelijk aan één gloeilamp. Met alle duurzaamheidsmaatregelen bijeen is BREEAM-Excellent behaald, tot dusver de hoogste score in Nederland (****, ≥ 70%; hier 73,2%).

Reeks van redenen

Van begin af aan wilde men het hotel in hout realiseren. Daar lag een reeks van redenen aan ten grondslag vertelt senior-architect bij SeARCH Kathrin Hanf. 'Natuurlijk was duurzaamheid belangrijk, en verder hernieuwbaarheid en CO2-opslag. Maar ook is hout heel geschikt voor "ruwbouw is afbouw" ofwel geminimaliseerd materiaalgebruik. Datzelfde geldt het lichte gewicht, waardoor funderingen minder zwaar hoeven te zijn. Tevens past het als zichtmateriaal goed bij de Indonesische uitstraling die we wilden bereiken, en creëert het een prettige, warme sfeer en een gezond binnenklimaat.' Ten laatste maar zéker niet ten minste wijst ze erop dat SeARCH en constructeur Pieters Bouwtechniek een vernieuwende kwaliteitsslag in modulaire bouw hebben geëngineerd. Echter, door de zuidwestwinderige locatie moest van complete houtbouw worden afgezien: de houtelementen zouden te zwaar moeten worden gedimensioneerd.

 

Hotel Jakarta is Spotlightproject in Het Houtblad nummer 5/2018 , Klik hier om het hele artikel te lezen.