Houten gevel- en dakbekleding voor biobased villa

Driemond, 14 december 2016 10:22 | Door de redactie

Aan de rand van Amsterdam is een biobased woning verrezen. De woning laat zien dat je goed kunt zijn voor het milieu en tegelijkertijd mooi en duurzaam kan bouwen.

De woning, een ontwerp van NarrativA Architecten, heeft een simpele vorm met houten gevel- en dakbekleding. Er steekt een speciaal element doorheen dat in vorm en kleur afwijkt van de houten buitenkant. Die is als een deken om het gebouw heen gevouwen; van de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. De gevels zijn van WaxedWood Siberisch lariks, van Foreco, waarbij het afwijkende element bruin naturel van kleur is.

Waterwerende bescherming

WaxedWood is onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht, die voorkomt dat water het hout kan binnendringen. De werking van het hout is hierdoor zo'n 80 procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming. Daarnaast zorgt de waterwerende eigenschap voor een verbeterde verfhechting en gaat het vochtdoorslag tegen. Daardoor is er minder verf en onderhoud nodig.

Afwijkend architectonisch element
Het speciale houtelement vormt de lijnen en ruimtes voor de indeling op de plattegronden en de doorsnede. Het donkere element vormt aan de noordkant de ingang en hal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het een zithoek die de eethoek en het woongedeelte verbindt. Op de verdieping vormt het element een van de kinderkamers.