Houten hoogbouw in de Verenigde Staten

Massachusetts , 20 augustus 2018 13:06 | Gerard Vos

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft met het Longhouse-project een energie-efficiënt ontwerp gemaakt voor hoogbouw. Met dit ontwerp wil het MIT de mogelijkheden van bouwen met hout laten zien.

'De mensen zijn geneigd om te denken dat hout alleen geschikt is voor hooguit een tweelaags gebouw, maar niet voor grotere gebouwen,' ziet MIT-onderzoeker John Klein in de dagelijkse praktijk. Met de door ons ontworpen techniek moet het mogelijk zijn om zelfs hoger dan twintig verdiepingen in hout te bouwen. In het ontwerp voor het Longhouse zijn massieve balken van diverse diktes aan elkaar gelijmd. In dit proces - gelamineerd fineerhout - worden panelen met een lengte van 15 meter gemaakt. De panelen zijn drie meter breed en vijftien centimeter dik. Voor het ontwerp is er een serie bogen gemaakt. Het longhouse is twaalf meter hoog en vijftien meter breed. Het geplooide dak is voorzien in zonnepalen. Het gebouw wordt bijna in zijn geheel geprefabriceerd en op de bouwplaats in elkaar gezet. 

Bouwen in de U.S.A.

Bouwen in hout is noodzaak, weet Klein. Alhoewel hoogbouw in hout niet vanzelfsprekend is in de Verenigde Staten. 'Vooral de bouwregelgeving is nog een obstakel in Amerika. Woonhuizen mogen tot vijf verdiepingen hoog gebouwd worden, utiliteitsgebouwen tot slechts zes verdiepingen hoog. Als je kijkt naar de wereldwijde ontwikkelingen in hoogbouw, zie ik wel gebeuren dat wet- en regelgeving hier snel op zal worden aangepast.'

MIT-Timber-Longhouse-02-PRESS

Brandveiligheid

Een ander obstakel in de Verenigde Staten is de perceptie van bouwen in hout. Klein: 'Bij bouwen met hout wordt direct aan brandveiligheid gedacht. Maar tests hebben meer dan eens bewezen dat hout beter vuur weerstaat dan staal. Dit omdat hout verkoolt en daarmee een isolerende laag creëert. Hiermee kan het hout voor meer dan twee uur worden beschermd. Staal daarentegen kan opeens smelten omdat het zachter wordt door het vuur. Het gaat dan krullen.'

Het ontwerp voor het longhouse wordt gepresenteerd tijdens de Maine Mass Timber Conference in oktober die in het teken staat van het gebruik van nieuwe materialen.