Houten opbouw maakt drie silo's tot iconen

Amsterdam, 14 februari 2018 08:42 | Door de redactie

Drie voormalige silo's op Zeeburgereiland krijgen een nieuw leven onder een 15 meter hoge opbouw. Het plan De Drie Koningen van onder meer TANK architecture kwam als winnaar uit de bus van veertig inzendingen.

De betonnen silo's zijn 23 meter hoog en krijgen een nieuwe invulling. In de houten opbouw is plaats voor een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoren en drie openbare dakterrassen. Bij het plan zijn betrokken: Vink Bouw Nieuwkoop, Grayfield, TANK architecture en Brouwerij ’t IJ.

Drie silo's met eigen functies
De drie silo’s zijn verdeeld in een oost, west en midden, met elk een eigen functie. Zo is er in de westersilo ruimte voor sport en spel, is er een ontmoetingsruimte in de oostersilo, waar een brewpub van Brouwerij ’t IJ komt en een restaurant. De middelste silo huisvest een ruimte voor culturele evenementen en dient overdag als huiskamer voor de buurt. Bovendien wordt deze silo twee dagen per maand gratis ter beschikking gesteld aan buurtbewoners, scholen of sportverenigingen; workshops tot muziek- of dansuitvoeringen en trouwceremonies.

Indrukwekkende iconen
“Met de robuuste houten volumes die in contrast staan met het oude beton van de silo’s ontstaat een iconisch beeld dat de skyline van Amsterdam zal verrijken', licht het architectenbureau toe. 'De silo's zijn gemaakt tot indrukwekkende iconen, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid', oordeelde de jury.

De drie silo's zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan in de Sportheldenbuurt, de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland. Rondom de silo's wordt flink gebouwd. Naar verwachting zijn de drie silo's in 2020 klaar.

Beeld: TANK architecture