Houten roltrappen hergebruikt voor kunstwerk in station

Sydney, 13 december 2017 08:59 | Door de redactie

De Australische kunstenaar en beeldhouwer Chris Fox bedacht de sculptuur Interloop voor het Wynyard Station in Sydney. Het zwevende kunstwerk is gemaakt van de oude houten roltrappen uit dit station.

Interloop bestaat uit twee keer twee roltrappen van ruim 50 meter lang met 244 houten roltraptreden en vier roltrapkamplaten.

Historische houten roltrappen
Chris Fox: 'In Interloop zijn verleden en toekomst met elkaar verbonden. De sculptuur bevraagt de conceptuele en materiële grenzen tussen kunst en architectuur. Het is een herinterpretatie van de historische houten roltrappen, oorspronkelijk gebouwd in 1931, die omgevormd zijn tot een sculptuur die meer dan vijf ton weegt.'

Harmonica van aluminium
Het ontwerp- en engineeringproces nam zes maanden in beslag. De houten treden van de originele roltrappen zijn bevestigd op een harmonica van aluminium. Het kunstwerk hangt sinds deze maand boven de nieuwe roltrappen in het station. Volgens Australische media noemen reizigers het al de Stairway to Heaven. In een filmpje belciht Fox hoe Interloop tot stand is gekomen.