Houten spanten voor restaurant de KASerne

Den Bosch, 14 maart 2018 08:00 | Door de redactie

Op het terrein van de voormalige kazerne Koning Willem I in Den Bosch is hotel-restaurant de KASerne verrezen. In het oog springend is de orangerie, een kasruimte van 380 vierkante meter die is opgetrokken uit houten spanten.

De opdrachtgever koos samen met DAT Architecten en aannemer Hobo bewust voor een dragende constructie van houten Kerto-LVL-spanten en een glazen omhulsel. De spanten zijn zogenoemde drie-scharnier-spanten.

Voordelen Kerto
Toepassing van Kerto, gelamineerd fineerhout van Metsä Wood, geeft een grote mate van vrijheid in ontwerp en de mogelijkheid van grote overspanningen. Het basismateriaal leent zich voor zeer slanke en stijve kolommen en liggers. Door de hoge dichtheid en de dwarsfineren in Kerto-Q hebben ook de hoekverbindingen een zeer hoge sterkte. Dit zorgt ervoor dat de overspanning met bijbehorende stijfheid maatgevend is.

Daarnaast is er relatief weinig hout nodig omdat de spantbenen als een holledoos-constructie worden opgetrokken. De spanten werden volledig geprefabriceerd, zodat de constructie relatief snel kon worden geplaatst. De verbindingsconstructie is uitgevoerd in verzinkt staal, waarbij de stabiliteit wordt behaald door een samenspel van moment vaste verbindingen van de houten spanten in combinatie met stalen Willems Ankers in de achtergevel en het dak. De houten constructie zorgt voor een warm en aangenaam binnenklimaat. 

Natuurlijke ventilatie
De uitbater koos voor een complete glazen constructie rondom. De nok kan tweezijdig worden opengezet voor natuurlijke ventilatie. Daarnaast zorgt een vouwwand van 10 meter in de voorgevel ervoor dat het 's zomers binnen niet te warm wordt. De aannemer is specialist in kassenbouw en weet dit prima te combineren met burgerlijke en utiliteitsbouw. De dubbele nokluchting wordt gestuurd door een intelligente klimaatcomputer.

Kerto is tweeënhalf keer sterker dan standaard balkhout en anderhalf keer sterker dan constructietriplex. Door de industriële productie heeft het materiaal daarnaast een hoge maatvastheid. Het kan eenvoudig bewerkt worden, is relatief licht van gewicht en PEFC-gecertificeerd.