Houten trekkershut voltooid op Noorse berg (video)

Hammerfest (Noorwegen), 29 januari 2019 10:12 | Nathan Strik

Architectenbureau Spinn heeft de eerste trekkershut volgens het ‘Varden’ hutconcept geopend. De hutjes bestaan uit panelen van kruislaaghout, die in een honingraat-bolstructuur zijn gerangschikt.

De hutjes zijn door Spinn bedacht om een rustplaats te bieden voor wandelaars tijdens lange trektochten door de bergen van Noorwegen, vlakbij Hammerfest. De Varden-hutjes hebben een organisch, bolvormig ontwerp en is speciaal ontworpen om barre omstandigheden te weerstaan.

Keigoed idee

Van een afstand smelt de Varden hut bijna samen met de omgeving. Het ontwerp heeft dan ook wel iets weg van een enorme zwerfkei. James Dodson van architectenbureau Spinn: “Varden is ontworpen als reactie op het omringende arctische landschap en dan op zo’n manier dat het samensmelt met de bergen en rotsen.”

Cabine_Storfjellet_04
Het ontwerp heeft wel iets weg van een zwerfkei. (Afbeelding: Spinn Arkitekter)

 

Kruislaaghout

Het hutje heeft een vloeroppervlak van 15 vierkante meter en is samengesteld uit 77 verschillende panelen van kruislaaghout. Deze zijn in een soort bolvorm gerangschikt, die ook doet denken aan het schild van een schildpad. Als basis voor het hutje is een betonnen plaat gebruikt van 30 centimeter dik. Voor het hutje is een klein terrasje en de deur is iets van de rand af geplaatst om de hut sneeuwvrij te houden.

In het hutje kunnen wandelaars genieten van het uitzicht door een groot raam. Ook bevat de hut enkele tafels en houten zitplaatsen. Volgens Spinn is de Varden hut nu al een succes en is het aantal bezoekers van het gebied al flink toegenomen. Later dit jaar bouwt Spinn een tweede hut op de berg Tyven, aan de andere kant van Hammerfest.

(Beeldmateriaal: Tor Even Mathisen en Spinn Arkitekter)