Wolkenkrabber met kruislaaghouten modules

Toronto, 9 augustus 2017 09:20 | Door de redactie

Penda ontwierp de Tree Tower Toronto, een wolkenkrabber van 18 verdiepingen, opgebouwd uit kruislaaghouten modules. Het Chinees-Oostenrijkse architectenbureau heeft zich laten inspireren door Habitat 67 in Montreal.

In de 63 m hoge toren komen appartementen en publieke ruimtes inclusief een café, kinderopvang en een activiteitenruimte voor de buurt.

Gevelbekleding van kruislaaghout
Behalve een houtconstructie en krijgt de Tree Tower Toronto geprefabriceerde modules en gevelbekleding van kruislaaghout. Waar dat nodig is wordt de constructie ondersteund met kleine beton- en staalelementen, waar bij het ontwerp ervan rekening is gehouden met de levenscyclus van het gebouw.

Met groen begroeid
'Steden bestaan uit een combinatie van staal, beton en glas. Als daar plotseling een houten wolkenkrabber met groen begroeide gevels tussen staat, levert dat een interessant contrast op. De warme en natuurlijke uitstraling van hout en de vegetatie brengen een gebouw tot leven. Het kan model staan voor milieuvriendelijke en duurzame ontwikkelingen", aldus Chris Precht, partner bij Penda.

Katalysator
De appartementen krijgen grote balkons die het gewicht van bomen, struiken en planten kunnen dragen. Die dragen eraan bij om het gebouw koel te houden en aan de privacy van de bewoners. Bovendien zorgen de bomen in combinatie met de houtconstructie voor een beter binnenklimaat en een lagere CO2-voetafdruk. "Deze wolkenkrabber zal een katalysator zijn voor soortgelijke ontwikkelingen in Canada", verwacht ceo Mark Stein van Tmber. Penda werkt samen met deze leverancier van de kruislaaghouten modules.