Houtlog: Hennep in Veghel

Veghel, 29 september 2015 08:49 | Michel Post

In Veghel verrijst een woonhuis waarvan de muren worden opgetrokken uit een mengsel van kalk en hennep. Maar waarom zo bouwen en is traditioneel metselen niet veel beter, zijn vragen die architect Michel Post op zich afgevuurd krijgt.

houtlog_michelpostZaterdag was de buurtbarbecue van de Corsicalaan in Veghel. Hoewel ik vrij laat binnenkwam door een eerdere vergadering, heb ik leuke gesprekken gehad met verschillende buren. Onze gastheer Antoon had een artikel uit De Telegraaf op tafel gelegd van een door mij ontworpen woonhuis dat in Veghel verrijst. De buitenmuren worden opgetrokken uit een mengsel van kalk en hennep. Nee, dit is niet de hennep uit Veghel die nog niet zo lang geleden in het nieuws was.

Voor wie het artikel niet kent: het gaat om de bouw van een vrijstaande woning met het uiterlijk van een zwarte schuur en een dak met een groot overstek. Kenmerkend zijn de zichtbare spanten van inlands gelamineerd lariks en kozijnen van gevingerlast, gelamineerd Siberisch lariks, die in mijn ogen een mooi contrast vormen met het zwartgebrande hout van de gevel en het zwarte pannendak. Het is het eerste woonhuis in Nederland dat met dit specifieke mengsel van hennep en kalk wordt uitgerust. In het buitenland worden er naast woonhuizen ook gemeentehuizen, kantoren en scholen mee gebouwd en het is bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten.

De belangrijkste vraag die mij tijdens de barbecue werd gesteld, was: waarom bouw je op deze manier? Waarom niet gewoon traditioneel metselen? Dat is toch veel beter? Je krijgt garantie, het huis staat er over 100 jaar nog en het wordt niet zo snel warm. Mijn antwoord: gezondheid, comfort en milieu.
Het is iedereen waarschijnlijk wel opgevallen dat de seizoenen veranderen. Het weer is anders dan tien of twintig jaar terug. Veel daarvan heeft te maken met de opwarming van de aarde. Om niet te technisch te worden: dit komt door meer CO2 in de lucht, wereldwijd voor een derde veroorzaakt door de bouw. Belangrijkste redenen zijn vervoer, verbrandingsgassen en beton, en dan specifiek portlandcement.

Het is essentieel dat we anders gaan bouwen om ervoor te zorgen dat we minder CO2 in de lucht krijgen. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Bouwen met materialen uit de natuur is er één van. Je krijgt dan tevens een huis dat heel comfortabel is, omdat de muren vocht kunnen opnemen en afstaan. Droge lucht in huis in de winter is dan verleden tijd, evenals het bijvullen van waterbakjes. Daarbij bouw je een muur met een dikte van 30 cm die twee keer zo goed isoleert als de huidige norm. Dit bespaart weer energiekosten.

Een huis met 'ademende' muren van natuurlijke materialen haalt ook bacteriën uit de lucht. Daarnaast weerkaatst het geluid anders en wordt het meer gedempt. Verder geven de muren geen schadelijke straling zoals radon af. Uit onderzoeken blijkt dat de muren straling van zendmasten grotendeels tegenhouden. Tel hierbij het verhaal op van het vocht in de lucht en je snapt waarom ik beweer dat deze manier van bouwen goed is voor de gezondheid. Het levert in ieder geval een gezondere leefomgeving op dan de traditioneel gemetselde huizen met hun betonnen vloeren.

Ik kan nog een heel verhaal houden over het weren van muizen door de kalk, dat massa in de vloer en de dakoverstekken het opwarmen van het huis voorkomen en dat al eeuwenlang op deze manier wordt gebouwd, maar de hamvraag was het waarom.
Eigenlijk denk ik dat het beste antwoord komt van mijn opdrachtgevers Laurens en Chantal van Cuijk. Die hadden de moed en de visie te kiezen voor een andere manier van denken en daarmee voor een huis voor en van de toekomst. Daarmee lopen ze voorop in de ontwikkelingen die gaan komen.

T 085-8770541
info@orionarchitecten.nl