Houtlog: In de vaas of op de ruiten

Deventer, 22 november 2016 08:37 | Hans de Groot

‘Bekijk het altijd ook van de andere kant,’ stelt de geniale houtconstructeur en visionaire productontwikkelaar Hermann Blumer, spreker op de komende Houtdag op 24 november.

Laten we de proef op de som nemen en hersengymnastieken met een eenvoudig woord: bloem. Dat gaat natuurlijk als een tgv, de woorden van kleurrijke soorten en bonte variëteiten geuren buitelend over elkaar heen - wie o wie durft onze creativiteit bestrijden?! Maar wie onder ons denkt bij bloem eigenlijk aan de betekenis ‘meel’?

Voor een groot deel is een wendbare geest aanleg, voor een kleiner brokje kun je jezelf erin kruiswoordpuzzelen. Bij Blumer is het een godsgeschenk van dna. Hij krijgt zijn invallen en ingevingen vooral 's nachts of 's morgensvroeg, momenten wanneer de stilte op z’n verwachtingsvolst is en de ideeën rijp voor het plukken staan voor wie z’n geest op de vlijm heeft. Essentieel is wel dat altijd de wil aanwezig moet zijn. Het is een instelling waarbij je iedere dag test of het ijs houdt, of het nu zomer of winter is. Is dat slim? Dat is ronduit dom, vooral bij bikiniweer! Maar met dergelijk (wan)gedrag kun je álles winnen.

Ik raad u derhalve dringend aan naar de Houtdag te komen. Het komt niet vaak voor dat je een genie te horen krijgt. En die belangwekt ook nog over dé wandel des levens: beter natte sokken dan droge hersenen.

Hermann Blumer staat in de maand november in de spotlight op Het Houtblad