Houtskeletbouw voor recreatiewoning

De Kaag, 2 augustus 2017 10:58 | Door de redactie

Architect Art Nieuwpoort ontwierp een recreatiewoning aan de Kaag. Omdat het bouwterrein niet bereikbaar is over de weg, werd de woning in prefab delen overgevaren.

Omdat de woning moest worden overgevaren, is gekozen voor houtskeletbouw. Bij het ontwerp moest architect Art Nieuwpoort er rekening mee houden dat ze niet te veel mocht afwijken van de huisjes in de buurt.

Beschermd stadsgezicht
Het gaat het om vijftien identieke zomerhuisjes die rond 1930 zijn gebouwd in een uithoek van De Kaag. Dit deel is beschermd stadsgezicht. 'Het was dan ook een uitdaging om een eigentijds ontwerp te maken dat hierbij past,' licht Nieuwpoort toe.

De architect heeft binnen de beperkte maat (begane grond 90 m2, totale inhoud 400 m3) voor zoveel mogelijk ruimtelijkheid, licht, uitzicht en geborgenheid gezorgd. Elke ruimte heeft een eigen functie en een eigen sfeer.

Houtgebruik
Behalve de constructie van vuren is er ook voor andere onderdelen voor hout gekozen. Zo zijn de kozijnen van merbau en de vloeren van underlayment. De gevelbekleding is van western red cedar en voor het terras is bankirai toegepast.

In het materiaalgebruik heeft het hele bouwteam inspraak gehad. Naast de architect en de opdrachtgevers Martine van Grieken en Christianne Matthijssen was aannemer Hugo van der Geest erbij betrokken. De woning is dit voorjaar opgeleverd.